Veşti bune privind ritmul răspândirii COVID-19

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Veşti bune privind ritmul răspândirii COVID-19

O expertă în epidemiologie, susţine că ritmul răspândirii COVID-19 este unul în descreştere în România.
Sănătate 19 Iunie 2020 / 09:52 1668 accesări

Creşterea numărului de infecţii cu noul coronavirus din ultimele zile este o „evoluţie explicabilă şi aşteptată” dar şi o consecinţă a etapelor de relaxare, consideră medicul Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie şi profesor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, conform hotnews.ro.

Experta arată că nu măsurile de relaxare au fost cele care au dus la creşterea numărului de cazuri, ci aplicarea lor „eludând regulile care sunt absolut valabile - purtării măştii, respectarea distanţării fizice şi aplicarea măsurilor de igienă”

În lunile de vară, cel mai probabil ne putem aştepta la o scădere a cazurilor de infecţii, spune prof. dr. Doina Azoicăi.

Valul aşteptat la toamnă ar putea fi mai slab decât cel din primăvară, deoarece o parte din populaţie va fi deja imunizată în mod natural la acel moment - a trecut deja prin boală.

Momentul mult aşteptat: „În jur de 1 iulie ne aşteptăm la o perioadă stabilă”

Chiar dacă numărul de cazuri a crescut în ultimele zile, medicul epidemiolog Doina Azoicăi are şi veşti bune. „Cam aşa s-a estimat de la începutul fenomenului în România - că în jur de 1 iulie o să putem să ne aşteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este şi un fenomen biologic de scădere a agresivităţii virulenţei, a capacităţii de diseminare a virusului. Care ţine de fenomenul biologic. Pentru că în toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de apariţie, de creştere, descreştere şi menţinere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic”, susţine aceasta.

Un alt argument adus de Doina Azoicăi este acela că România se află în etapa de descreştere biologică a fenomenelor. „Suntem la un moment în care presupunem, nu este o certitudine, dar prespunem că şi condiţiile climatice ne ajută, cu toate că nu s-a certificat faptul că radiaţiile ultraviolete şi căldura împiedică transmiterea virusului. Dar totuşi, este un virus respirator. În timpul verii avem circulaţie de virus gripal, dar nu avem cazuri care să fie îngrijorătoare”, a mai punctat medicul.

Taguri articol


12