Victimă a Covid-19, scriitorul Paul Goma: A scris și a ars, pe altarul Limbii române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai importantă figură a disidenței anti-comuniste din România!

Victimă a Covid-19, scriitorul Paul Goma: A scris și a ars, pe altarul Limbii române

Un mare luptător împotriva regimului comunist concentraționar
Cultură 25 Martie 2020 / 20:51 3654 accesări

Considerat cea mai importantă figură a disidenței anti-comuniste din România, Paul Goma s-a născut în în 1935, în Basarabia, ca al doilea fiu al unei familii de învățători români. După cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România. Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu Coronavirus. Scriitorul era internat într-un spital parizian. Trebuie să știm că Goma s-a născut în Basarabia, ca fiu al unei familii de învățători români. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

Din cauza romanului „Ostinato”, amplu cenzurat în România și publicat integral în Germania Federală, la editura Suhrkamp, a fost propus în 1971 pentru excludere din PCR, în care se înscrisese în august 1968. Un an mai devreme, la Radio Europa Liberă fuseseră citite fragmente din romanul lui Goma Ușa (noastră cea de toate zilele).

La 2 martie 1977, la Europa Liberă a fost citită scrisoarea adresată de Paul Goma lui Nicolae Ceauşescu. Manifestul, dar şi alte documente din dosarul de Securitate al lui Paul Goma, au fost făcute publice recent de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), la împlinirea a 40 de ani de la mişcarea revoluţionară din fosta Cehoslovacia. În ianuarie 1977, Goma a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 a cehoslovacilor, apoi o scrisoare deschisă lui N. Ceaușescu și, pe 8 februarie, o scrisoare deschisă adresată Conferinței de la Belgrad, semnată de peste 420 de persoane. Pentru aceste trei scrisori în care se cerea guvernului României respectarea drepturilor omului și care au fost difuzate de Radio Europa Liberă și de presa occidentală a fost urmărit, arestat și maltratat de Securitate dar eliberat la intrevențiile din Occident, repertoriat de organizația neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului, Amnesty International.

EXILUL

La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soției și copilului, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați din România. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a lui Nicolae Ceaușescu. A sprijinit înființarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność. Ca reacție la activitatea sa anticomunistă, a fost ținta unei tentative de asasinat - unui atac cu colet-capcană - pusă la cale de regimul de la București. Paul Goma a fost exclus în 1977 din Uniunea Scriitorilor din România. Lupta sa împotriva comunismului a luat cu timpul un aspect din ce în ce mai naționalist și eurosceptic și în 1980 a refuzat cetățenia franceză dar, scriitorul Andrei Țurcanu a anunțat joi, 25 aprilie 2013, că Paul Goma a primit cetățenia Republicii Moldova.

DECES

Din păcate, pe 18 martie 2020, Paul Goma a fost internat la spitalul La Pitié Salpêtrière din Paris, după ce a fost infectat cu coronavirus și a murit pe 25 martie 2020.

Taguri articol


12