Victoria lui Iohannis seamănă incertitudine economică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viitorul, în ceață Victoria lui Iohannis seamănă incertitudine economică
Eveniment 25 Noiembrie 2014 / 00:00 2090 accesări 18 comentarii

CE URMEAZĂ? Victoria lui Klaus Iohannis în cursa pentru alegerile prezidențiale prezintă câteva riscuri la adresa economiei, spune analistul Financial Times (FT), Andrew MacDowall, care este specializat în piețe emergente. „Marea problemă, care ar putea transmite un semnal negativ piețelor financiare, este că nu se știe încă ce schimbări vor avea loc la nivel guvernamental. Rămâne de văzut dacă premierul Victor Ponta va renunța la funcție sau dacă vor pleca unii miniștri. De asemenea, așteptăm să vedem dacă parlamentarii PNL vor da vreo lovitură actualului Guvern“, punctează MacDowall. Pe de altă parte, el apreciază că viziunea mai liberală asupra economiei a lui Iohannis și atitudinea conservatoare față de fiscalitate vor fi apreciate de investitorii străini. Important de reținut este că România are încă un guvern PSD, care se ocupă de politica economică - „Iohannis nu poate acum decât să promoveze intensiv acele măsuri pe care le consideră bune pentru țară. Există semne că Ponta va guverna prudent și nu va adopta măsuri agresive, care să stârnească reacții dure din partea UE și să îi îngrijoreze pe oamenii de afaceri“, potrivit analistului FT.

FĂRĂ VOLATILITATE... PREA MARE Coabitarea dintre președinte și premier va fi, însă, un test important, consideră MacDowall: „Iohannis trebuie să încurajeze Guvernul să lucreze cu Fondul Monetar Internațional pentru a realiza bugetul pe 2015, dar și să împingă înainte campania anticorupție și să critice Guvernul, dacă acesta din urmă va înainte legi care să mărească imunitatea politicienilor“. Pe de altă parte, România are una dintre cele mai rapide creșteri din UE, motiv pentru care piețele financiare nu reacționează notabil la schimbările politice. „Partidul aflat la guvernare, PSD, se află într-o situație... complexă. Trebuie să facă bugetul pentru 2015, care este o combinație între un deficit mare și un nivel ridicat al fiscalității și pe care FMI trebuie să îl agreeze. Pe termen scurt, nu ne așteptăm la o volatilitate a piețelor financiare“, spune și economistul-șef al Băncii Comerciale Române, Radu Crăciun. Reamintim că Iohannis a fost ales în funcția de președinte al României cu 54,43% dintre voturile celor peste 11,5 milioane români prezenți la scrutinul din 16 noiembrie. Prezența la vot, de 64,1%, a fost cea mai mare de la scrutinul prezidențial din 1996.

Taguri articol
Loading...

18 comentarii

Panseluta 01:05:50 / 25 Noiembrie 2014
Interpretare marca TELEGRAF

... incertitudinea este data de catre actualul guvern condus de Ponta, cum spune acest analist care apreciaza viziunea mai liberala a lui Iohannis asupra economiei ... de ce incercati, prin titlul folosit, sa sugerati ca IOHANNIS este vinovat pentru aceasta incertitudine ? cu ce a gresit, ca a castigat alegerile?

nicu duru 01:24:46 / 25 Noiembrie 2014
jurnalism=impartialitate

Panseluta nu mai incerca sai convigi pe aceste slugi de la telegraf sa fie corecti. s-au vandut pe doi arginti..

sarsaila 05:04:44 / 25 Noiembrie 2014
....

Ati vrut Iohannis...Osa dati de Dracu ...Falimenteaza Romania si pleaca in Germania....Numai Hoti in Juru lui.

Unul care te cunoaște 07:18:26 / 25 Noiembrie 2014
Rușinică

Băi Paul, ești absolvent de Mircea, cum poți să scrii prostiile astea ??

un cetatean 07:22:50 / 25 Noiembrie 2014
,,,,,,,,,,,,

gata mai cateilot ati prins curaj?numai latrati aiurea!ca doar nu presedintele in 2 zile schimbat sit economica a tarii!vina este a lui Ponta!terminati cu prostiile ieftine!

DUBAI 08:20:18 / 25 Noiembrie 2014
PLAGIAT DA-I BUNA !

Vacanta s-a terminat in Dubai. Duba-i gata sa fie incarcata! Cine intra in ea ?

pl 08:41:50 / 25 Noiembrie 2014
o

Cu dr. Ponta avem o certitudine economica: taxe noi si cat mai mari pentru a finanta baronii si asistatii sociali.

unul 08:46:38 / 25 Noiembrie 2014
Pentru 5

Poti sa fii si absolvent de Oxford, daca nu ai coloana vertebrala tot degeaba...

Noi 08:54:38 / 25 Noiembrie 2014
Grija fata de oamenii lor!

Desi incepe sa se vehiculeze ca nu sunt bani pentru marirea pensiilor si salariilor, senatorii PSD au gasit peste 8 milioane de lei sa-si cumpere masini noi dar au facut "sacrificiul" sa-si mentina aceleasi alocatii pentru cazare (4000 lei pe luna) si pentru transport (1000 lei pe luna)! Si cand te gandesti ca jumatate din pensionarii Romaniei traiesc cu 1000 lei pe luna! Traiasca PSD-ul pentru grija pe care o are fata de oameni - vreau sa spun fata de oamenii lor!

.... 09:09:53 / 25 Noiembrie 2014
....

Ne trebue un Presedinte ca Domnu Putin....Patriot...Profitu impozitat cu 75%...Confiscate Averile Nejustificate ...Hoti din bani Publici Spanzurati..

Mine 09:45:16 / 25 Noiembrie 2014
Raspuns la pct.10 si pct.1

Simplu! anexarea Romaniei la mama Rusia, ai inteles bai IVAN? La pct. 1 doar atit: Sezonul Panselutelor sa terminat. Discutam la primavara.

... 10:28:27 / 25 Noiembrie 2014
...

un popor de idioti...toata lumea este in aceeasi oala...salarii mizerabile, preturi exagerate ar trebui sa fiti uniti nu sa va certati intre voi pentru un partid sau altul. nu vedeti ca orasul nostru arata ca o cocina de porci? unde e solidaritatea??

somer 10:51:44 / 25 Noiembrie 2014
PSD partid de k

la sfarsit de an psd-istu Stroe da salariari raja afara , se ingroase randul somerilor . PSD e partidul care creeaza locuri de munca ( ABUREALA )

Pusca si cureaua lata''... 11:31:00 / 25 Noiembrie 2014
Catre Redactia Telegraf

Reflectati de ce va votat mai mult batranii decat tinerii,oamenii nepregatiti (...) decat cei cu studii superioare... Votul dat pe 16 noiembrie este un vot dat spre viitor. Dragi reporteri,jurnalisti telegrafisti fiti mai onesti,mai modesti,si mai inteligenti,nu mai mintiti poporul... cu ziarul. (sper ca nu veti sterge si acest mesaj )

.... 13:07:32 / 25 Noiembrie 2014
pt 14

Degeaba ai Studi Superioare daca esti prost gramada...Diplome cumparate sunt destule....

12

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2233 secunde