Violoncelistul Ghiorghiță Tănase, de la Varna la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Recital special la Teatrul „Oleg Danovski”

Violoncelistul Ghiorghiță Tănase, de la Varna la Constanța

Cultură 02 Noiembrie 2015 / 16:57 2257 accesări

Pianistul bulgar Dimiter Boianov, alături de Ghiorghiță Tănase

Pianistul bulgar Dimiter Boianov, alături de Ghiorghiță Tănase

Violoniștii Mitică Feraru și Carmen Simion, violista Gabriela Muntean, contrabasistul Vladislav Zodieru și violoncelistul Ghiorghiță Tănase, în urmă cu o săptămână, în foaierul TNO

Violoniștii Mitică Feraru și Carmen Simion, violista Gabriela Muntean, contrabasistul Vladislav Zodieru și violoncelistul Ghiorghiță Tănase, în urmă cu o săptămână, în foaierul TNO

Violoncelistul constănțean Ghiorghiță Tănase revine, miercuri, în fața melomanilor tomitani, după ce, pe 28 octombrie, publicul l-a ascultat cântând alături de colegii săi din Strings Quintet: violoniștii Mitică Feraru și Carmen Simion, violista Gabriela Muntean și contrabasistul Vladislav Zodieru. Locul și ora de întâlnire au rămas aceleași ca acum o săptămână: foaierul Teatrului Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, ora 18.30.

Evenimentul de la Constanța este un cadou pe care muzicianul tomitan îl face publicului de acasă, programul fiind identic cu cel al recitalului susținut, pe 14 octombrie, la Varna City Art Gallery, în cadrul proiectului „European Music Academy Varna”. Numai că, de această dată, artistul constănțean nu va fi acompaniat de pianistul bulgar Dimiter Boianov, ci de mai tânăra sa colegă de la Teatrul „Oleg Danovski”, Andrada Ștefan.

„Voi relua recitalul de la Varna, parte a unui proiect european. Spre marea mea bucurie, ca o încununare a întregii mele activități, a fost primul meu recital internațional susținut pe meleaguri străine. Poate ar fi trebuit să-l susțin mai mult”, a spus, pentru cotidianul „Telegraf”, Ghiorghiță Tănase.

MUZICĂ DIN REPERTORIUL ROMÂNESC ȘI UNIVERSAL În programul serii camerale de miercuri se va regăsi „Balada” lui Ciprian Porumbescu, care la Varna a fost prezentată, conform lui Ghiorghiță Tănase, în primă audiție absolută, „deoarece „Balada” nu s-a cântat niciodată pe mapamond la violoncel. Peste tot a fost cântată la vioară”.

De asemenea, melomanii tomitani se vor delecta, miercuri, ascultând piese celebre din repertoriul românesc și internațional, precum: „Scherzo”, de Dumitri Bughici, „Siciliana”, de Constantin C. Nottara, „Dans țărănesc”, de Constantin Dimitrescu, „Moartea lebedei”, de Saint-Saens, „Ave Maria”, de Franz Schubert, „Dansul focului”, de Manuel de Falla, „Dansul săbiilor”, de Aram Haciaturian, „Impromptu”, de Alexandre Arutunian, „Thais”, de Jules Massenet.

Prețul unui bilet pentru întâlnirea muzicală de miercuri este de 10 lei.

ÎN SLUJBA MUZICII Violoncelistul Ghiorghiță Tănase este solist intrumentist al TNOB „Oleg Danovski” din 1996 până în prezent. Absolvent al Academiei de Muzică „George Enescu” din Iași, la clasa prof. Gheorghe Rus, Ghiorghiță Tănase este o prezență constantă în peisajul concertistic autohton, desfășurând, în acest sens, o bogată activitate pe scenele naționale, în compania filarmonicilor din Botoșani, Timișoara, Constanța, Bacău, Galați și Ploiești. Este laureat al Festivalului Republican de Muzică - Timișoara, ediția 1997. Este membru fondator al cvartetului Opera, alături de care a întreprins turnee în Olanda, Germania, Franța și Italia. De-a lungul carierei, a efectuat înregistrări pentru posturile locale și naționale de radio și televiziune.

Citește și:

Seară camerală cu Strings Quintet

Violoncelul şi pianul, în tandem

Violoncelistul Ghiorghiţă Tănase, în recital12
Pagina a fost generata in 0.1569 secunde