VIRUSUL care a OMORÂT 5 români! Vezi ce recomandă medicii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție! VIRUSUL care a OMORÂT 5 români! Vezi ce recomandă medicii!
Sănătate 09 Ianuarie 2019 / 16:23 1680 accesări 0 comentarii

În primele zile ale anului 2019 au fost confirmate nu mai puțin de 5 decese cauzate de virusul gripal. Specialiștii Institutului de Sănătate Publică (INSP) au anunțat decesele la persoane cu vârste între 33 și 70 de ani. Astfel, primul deces în România a fost înregistrat chiar pe 1 ianuarie 2019, confirmarea fiind făcută pe 3 ianuarie. Este vorba despre un bărbat de 53 de ani, din județul Galați, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, având condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal. Următorul deces a fost înregistrat pe 3 ianuarie, confirmarea fiind făcută pe 8 ianuarie. Este vorba despre un bărbat de 47 ani, din județul Mureș, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fără condiții medicale preexistente cunoscute și nevaccinat antigripal.

Pe 7 ianuarie, specialiștii au înregistrat 3 decese: o femeie de 51 ani, din județul Galați, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente și antecedente vaccinale antigripale necunoscute; bărbat de 33 ani, din județul Arad, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fără condiții medicale preexistente cunoscute și nevaccinat antigripal; bărbat de 70 ani, din județul Mureș, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal.

DESPRE GRIPĂ! Gripa se poate transmite ușor de la o persoană la alta: prin contactul direct cu picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut; prin contactul indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe sau pe mâini. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating zona nasului sau gurii.

SIMPTOME! Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, atât după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.).

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni preexistente ducând uneori chiar și la deces.

Cum să vă păstrați sănătatea dumneavoastră și a altora în această iarnă?

VACCINAȚI-VĂ ÎNAINTE DE A ÎNCEPE SEZONUL DE GRIPĂ! Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții. Pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive. Spălați-vă pe mâini cât mai des cu apă și săpun. Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați, apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu întrebuințați batiste, șervețele deja folosite. Virusul gripei, alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate de alte persoane. Dacă nu aveți un șervețel disponibil: strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.

STAȚI ACASĂ CÂND SUNTEȚI BOLNAV!

Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical. Ce puteți face pentru a vă proteja împotriva gripei? Când trebuie să vă vaccinați împotriva gripei? Vaccinarea trebuie în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. De ce aveți nevoie de un vaccin gripal în fiecare an? Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale. Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.

Evitați aglomerațiile și spațiile închise! Evitați contactul cu persoanele deja bolnave! Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical!

DE CE AVEȚI NEVOIE DE UN VACCIN GRIPAL ÎN FIECARE AN?

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale. Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare, persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații și chiar deces.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1928 secunde