Vizită istorică a unui portavion american în Vietnam

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizită istorică a unui portavion american în Vietnam

Externe 05 Martie 2018 / 14:56 437 accesări

Un portavion american a sosit luni în Vietnam, o premieră istorică pentru cei doi foşti inamici, astăzi aliaţi în efortul lor de a contracara influenţa în creştere a Beijingului în Marea Chinei de Sud, relatează AFP. USS Carl Vinson, ce are la bord o escadrilă aeriană, va efectua o escală de patru zile în oraşul-port Danang din centrul Vietnamului. În cadrul acestei etape încărcate de simboluri, o parte din echipaj va efectua o vizită la centrul pentru victimele bombardamentelor cu napalm, o substanţă chimică defoliantă utilizată de armata americană în războiul din Vietnam, care provoacă şi astăzi malformaţii. Este o vizită ce va 'contribui la menţinerea păcii, stabilităţii, securităţii, cooperării şi dezvoltării în regiune", a declarat Le Thi Thu Hang, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Vietnam. Tensiunile sunt în prezent la un nivel ridicat în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul continuă să construiască insule artificiale capabile să găzduiască instalaţii militare, spre indignarea Vietnamului şi a altor ţări riverane cu pretenţii asupra unor zone din această mare. Beijingul revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, o zonă maritimă presupus bogată în resurse naturale şi pe unde tranzitul anual de mărfuri depăşeşte 5.000 de miliarde de dolari.

'Este o iniţiativă americană pentru a demonstra cu o prezenţă navală masivă în regiunea Mării Chinei de Sud că SUA rămân angajate' în regiune, a apreciat pentru AFP Carl Thayer, specialist în Vietnam. Legăturile militare dintre cei doi foşti inamici s-au relansat în ultimii ani, mai ales după vizita istorică în 2016 a fostului preşedinte american Barack Obama, care a ridicat embargoul asupra vânzărilor de arme către Hanoi, restricţie rămasă din perioada războiului din Vietnam.

USS Carl Vinson are un echipaj compus din 5.300 de marinari, piloţi şi alţi membri, precum şi 72 de avioane. În cadrul acestei vizite, vor avea loc, de asemenea, meciuri amicale de baschet şi fotbal între marinari americani şi vietnamezi, precum şi o vizită la orfelinat şi concerte.12
Pagina a fost generata in 0.2473 secunde