Vizită neaşteptată a lui Barack Obama într-o şcoală din Washington

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizită neaşteptată a lui Barack Obama într-o şcoală din Washington

Externe 05 Februarie 2009 / 00:00 522 accesări

Preşedintele american nu încetează să uimească prin nonconformismul său. De această dată a efectuat o vizită-surpriză într-o şcoală din Washington, unde a citit elevilor o poveste despre primii paşi ai omului pe Lună, în 1969. Însoţit de Prima Doamnă, Michelle Obama şi de secretarul de Stat, Arne Duncan, preşedintele le-a spus copiilor: “Ne-am săturat să fim la Casa Albă. De ce am venit? Voiam să ieşim din Casa Albă, voiam să vă vedem”, a afirmat Obama, aşezat pe un mic scaun verde, în faţa a 25 de elevi reuniţi într-o sală de clasă, toţi în vîrstă de şapte ani, adică vîrsta celei mai mici dintre fiicele sale, Sasha.

Pentru că îi sînt dragi copii şi le vede viitorul într-o lume negrevată de ameninţarea nucleară, Barack Obama a anunţat că va relua discuţiile cu Rusia privind reducerea arsenalului nuclear al fiecăruia dintre cele două state cu 80%. Tratatul prevede reducerea numărului de focoase nucleare la 1.000 pentru fiecare ţară. O parte importantă a iniţiativei este revizuirea planului administraţiei Bush de a instala un scut antirachetă în estul Europei, contestat de Moscova. Preşedintele Obama va înfiinţa la Casa Albă un birou care să monitorizeze negocierile, condus de Gary Samore, negociator pe această temă în administraţia Clinton. Dicuţiile vor fi conduse de secretarul de Stat, Hillary Clinton. Obama nu a luat încă o decizie finală în privinţa scutului antirachetă, dar amînarea instalării elementelor sale în Polonia şi Cehia înlătură un mare obstacol în calea cooperării Rusiei pentru reducerea arsenalului nuclear. Un eventual acord va face presiuni şi asupra Marii Britanii şi a altor puteri nucleare, pentru a-şi reduce arsenalul.

Răspunsul Rusiei a venit imediat. Oficialii de la Kremlin salută angajamentul administraţiei Obama de a renegocia Tratatul de dezarmare nucleară START. „Salutăm declaraţiile noii administraţii, potrivit cărora aceasta este pregătită să demareze negocieri şi să semneze în decurs de un an, într-un calendar foarte strîns, un nou tratat ruso-american asupra limitării arsenalelor de arme strategice de atac”, a declarat vicepremierul rus Serghei Ivanov. Acesta va participa la Conferinţa anuală Internaţională asupra Securităţii de la Munchen, în sudul Germaniei, care va începe vineri. Serghei Ivanov se va întîlni, în cadrul acestui eveniment, cu înalţi oficiali occidentali, printre care vicepreşedintele american, Joe Biden şi secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Un alt semn de detensionare a relaţiilor ruso-americane a venit din partea Moscovei care s-a declarat pregătită pentru o cooperare totală în cadrul unei coaliţii cu SUA în lupta împotriva terorismului din Asia Centrală. Anunţul a venit din partea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, la finalul summit-ului Organizaţiei tratatului pentru securitate colectivă între ţări membre ale fostei Uniuni Sovietice. Precum decizia formării unei forţe comune de reacţie rapidă, raidurile bombardierelor strategice ruseşti deasupra Mării Norvegiei nu sînt în măsură să liniştească cu privire la intenţiile Rusiei. În cel mai recent incident, două bombardierele de tip Tu-95MC au fost escortate, ieri, de avioane daneze, britanice şi norvegiene. În noaptea de marţi spre miercuri, bombardierele ruseşti au patrulat timp de peste 12 ore deasupra Mării Norvegiei. Asemenea incidente au loc în mod regulat din 2007 de cînd Rusia a reluat acest tip de patrulări din perioada Războiului Rece.



12