Vizită-surpriză în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizită-surpriză în Irak

Externe 13 Iulie 2006 / 00:00 861 accesări

Secretarul american al Apărării a efectuat, miercuri, o vizită neanunţată în Irak, pe fondul sprijinului tot mai redus acordat SUA în cadrul războiului din această ţară şi a intensificării cererilor de retragere. Donald Rumsfeld, care a vizitat, la începutul săptămînii, Tajikistanul şi Afganistanul, a refuzat pînă în prezent să comenteze pe marginea numărului efectivelor americane în Irak, precizînd că deciziile în privinţa acestora trebuie adoptate în cooperare cu comandanţii militari din teren.

Oficialul american a purtat discuţii referitoare la securitatea din Bagdad, la antrenamentele efectuate de forţele irakiene şi componenţa acestora. Vizita are loc într-un moment dificil atît pentru Guvernul al-Maliki, cît şi pentru forţele americane din Irak, care se confruntă cu o serie de anchete privitoare la uciderea de civili nevinovaţi. Donald Rumsfeld a declarat că, în prezent, securitatea în Irak depinde în aceeaşi măsură de succesul politic al Guvernului irakian şi de înfrîngerea insurgenţei. Anterior, preşedintele Bush afirmase că trupele americane vor rămîne în această ţară pînă cînd condiţiile se vor îmbunătăţi. Administraţia de la Washington i-a cerut generalului George Casey şi ambasadorului în Irak, Zalmay Khalilzad, să colaboreze cu Executivul de la Bagdad pentru a dezvolta un plan "valabil" pentru ambele părţi. Oficialul american a refuzat orice comentariu asupra seriei de acuzaţii recente aduse la adresa militarilor ameriani, cu privire la uciderea unor civili nevinovaţi.

SUA şi Irakul vor crea o comisie comună pentru analizarea condiţiilor necesare reducerii numărului efectivelor străine desfăşurate pe teritoriul irakian. Totodată, politicienii irakieni intenţionează să solicite oficial trupe sub egida Naţiunilor Unite, să asigure securitatea pe teritoriul ţării, a declarat un oficial sunnit, în contextul intensificării violenţelor. Purtătorul de cuvînt al principalului bloc sunnit din Irak a declarat că trupele americane au avut nevoie de şase ore pentru a reacţiona la masacrarea a 40 de sunniţi neînarmaţi într-un cartier vestic al Bagdadului, iar forţele de securitate irakiene nu au luat nicio măsură. Armata irakiană a descoperit, miercuri, 22 de cadavre în apropiere de Miqdadiyah, oraş majoritar sunnit, situat la circa 100 de kilometri la nord de Bagdad, unde în cursul dimineţii au fost răpiţi 24 de şiiţi, într-o staţie de autobuz. Irakul se confruntă cu violenţe interconfesionale fără precedent.

Irakul intenţionează chiar să solicite ONU să ridice imunitatea de care se bucură militarii americani faţă de legislaţia irakiană, au anunţat surse guvernamentale de la Bagdad, după ce armata Statelor Unite i-a găsit vinovaţi de viol şi crimă pe cinci dintre membrii săi. Este improbabil ca Statele Unite să accepte ca militarii săi să se supună sistemului juridic irakian, dominat de haos. Cu o zi înainte de transferul oficial al suveranităţii către poporul irakian, în iunie 2004, SUA au emis un decret ce acordă imunitate trupelor americane faţă de legislaţia irakiană, document confirmat ulterior prin rezoluţia 1.546 a Consiliului de Securitate ONU. Comandanţii americani susţin însă că militarii nu sînt imuni în faţa justiţiei, deoarece răspund în faţa legii militare.

Procesul lui Saddam Hussein, amînat

Procesul fostului lider irakian şi al celor şapte colaboratori ai săi, acuzaţi de masacrul şiiţilor de la Dujail, a fost amînat pentru data de 24 iulie 2006, după pledoariile în favoarea a patru acuzaţi. Saddam Hussein şi trei dintre colaboratorii săi, împreună cu avocaţii lor au boicotat audierile desfăşurate luni şi marţi, fapt ce l-a determinat pe preşedintele tribunalului să avertizeze echipa de avocaţi ai apărării. Au fost audiaţi patru oficiali ai partidului Baas, aflat la putere în timpul regimului lui Saddam Hussein, Ali Daeh, Ali Mohammed Azzawi, Abdallah Kadhem al-Rueid şi fiul său, Mezhar. În cursul audierilor din 21 iunie, procurorul general Jaafar al-Moussawi a cerut pedeapsa cu moartea pentru Saddam Hussein, fratele vitreg al acestuia, Barzan al-Tikriti, şeful serviciilor secrete din perioada respectivă şi pentru fostul vicepreşedinte Taha Yassin Ramadan.



12