Vrei să ajuți un copil? Sponsorizează-i inteligența!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investiții în viitor

Vrei să ajuți un copil? Sponsorizează-i inteligența!

Educație 21 Februarie 2018 / 10:27 1020 accesări

Sponsorizarea, mai exact ajutorul financiar acordat unui elev pentru a participă la concursuri sau competiții școlare poate fi o adevărată provocare fiscală pentru o societate comercială ce își propune să ajute în acest fel. Școală nu poate beneficia în mod direct de această sponsorizare, de aceea ea se face, de obicei, direct către elevul implicat.

Mai jos găsiți variantele de ajutor, care implică donație, sponsorizare sau chiar mecenat.

Acordarea de bunuri sau bani în mod gratuit către copii înscriși poate fi privită din mai multe perspective. Prima, mai generală, este reprezentată de donație că operațiune juridică ce cuprinde situația prezentată. Reglementată de art. 985 din noul Cod civil, donația este contractul prin care, cu intenția de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părți, numită donatar. În același timp, potrivit art. 987 alin. (1), orice persoană poate face și primi liberalități, cu respectarea regulilor privind capacitatea. Din această perspectivă, potrivit art. 206 din Codul civil, persoană juridică, altă decât cea fără scop lucrativ, poate avea orice drepturi și obligații civile, afară de acelea care, prin natură lor sau potrivit legii, nu pot aparține decât persoanei fizice. Conform art. 1011 din Codul civil, donația se încheie prin înscris autentic, sub sancțiunea nulității absolute, deși pentru operațiuni inferioare plafonului de 25.000 lei există aplicabilă instituția darului manual, caz în care nu se încheie contract. În concluzie, operațiunea în urmă căreia bunurile pot fi acordate fără a urmări primirea unei contraprestații este donația.

O a două modalitate, reglementată mai special, este cea care constă în încheierea unui contract de mecenat. Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 32/1994, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică transfera, fără obligație de contrapartidă directă sau indirectă, bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică că activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfășurarea unor activități în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau științific-cercetare fundamentală și aplicată. Este însă necesară corectă încadrare a operațiunii pentru a împiedică administrația fiscală de a recalifica un contract de mecenat în temeiul art. 11 din Codul fiscal, reconsiderand astfel natură cheltuielii persoanei juridice și, respectiv a venitului persoanei fizice.

O a treia perspectivă este reprezentată de sponsorizare, în condițiile art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 32/1994. Această este aplicabilă în condițiile în care sunt obținute înscrisuri emise de către școală care să asigure recunoașterea activității elevului sau a grupului beneficiar al sponsorizări în unul dintre domeniile incidente în speță: educativ, de învățământ, științific-cercetare fundamentală și aplicată prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 32/1994. La nivelul persoanei fizice beneficiare, potrivit art. 62 lit. l) din Codul fiscal, veniturile din sposorizare și mecenat nu vor fi impozabile, aceeași soluție menținându-se, în temeiul art. 62 lit. p), și în cazul sumelor sau bunurilor primite cu titlu de donație.

În final, referitor la deductibilitatea cheltuielilor cu sponsorizarea, fiind îndeplinite cerințele prevăzute de Legea nr. 32/1994, urmează a fi avut în vedere mecanismul instituit de Codul fiscal cu privire la aceste cheltuieli.

Astfel, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil. Contribuabilii care efectuează sponsorizări scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifră de afaceri și valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.



Ştiri recomandate

12