Weekend emoţionant dedicat Mariei Tănase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un veac de la naştere

Weekend emoţionant dedicat Mariei Tănase

Cultură 16 Decembrie 2013 / 00:00 722 accesări

LA TEATRUL DE STAT CONSTANŢA Timp de trei seri consecutive a fost omagiată, la malul mării, pe scena Teatrului de Stat Constanţa (TSC), „Pasărea măiastră” a cântecului popular românesc, Maria Tănase, la împlinirea unui veac de la naştere şi a 50 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Primul spectacol, cel de vineri, a stat „Sub semnul Mariei”, fiind conceput sub forma unui omagiu poetic muzical susţinut de Mariana Gheorghiu şi Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Radu Graţianu şi Daniel Iancu, sub bagheta lui Ioan Cărmăzan.

„CÂNTEC DE LEAGĂN” Seara de sâmbătă a fost dedicată unui poem video răscolitor şi surprinzător, emoţionant şi magic, ca un „Cântec de leagăn”. Pus în scenă de Carmen Lidia Vidu, cu Mirela Pană şi pianistul George Călin în distribuţie, spectacolul organizat sub egida Consiliului Judeţean Constanţa şi a Asociaţiei Culturale „Pan-Art”, în parteneriat cu TSC, a alternat evocările, fragmentele epistolare cu cântecele şi proiecţiile unor imagini-document şi înregistrări video de arhivă.

Mirela Pană şi-a fascinat auditoriul cu timbrul vocii sale grave, cu frazarea impecabilă aşa cum, odinioară, fascinase Maria Tănase, demonstrând că, la fel ca şi „Pasărea Măiastră”, are har. Stările sufleteşti care transpar din corespondenţa Mariei Tănase, din adresele sale spre instituţii au fost potenţate perfect de pianistul George Călin, muzica şi cuvântul creând un tot unitar.

„Cântec de leagăn” este un spectacol care, cu siguranţă, va face cinste Constanţei pe orice scenă din ţară şi chiar peste hotare

„EU NU SUNT MARIA TĂNASE” „Proiectul acesta a apărut spontan. Eu mă simt foarte îndatorată Mariei Tănase, deoarece de zece ani tot interpretez piesele ei. În luna noiembrie, mi-a venit ideea de a realiza acest spectacol. Ideea mi-a fost susţinută de Consiliul Judeţean Constanţa. Eu nu sunt Maria Tănase, nu încerc o interpretare „unu la unu”, dar mă regăsesc foarte mult în multe poveşti de-ale ei, nu de viaţă, ci de stare, pentru că mie îmi place să cânt cum îi plăcea şi ei, să fiu printre oameni, să mă bucur de succes, cum îi plăcea şi ei. Am plecat de la un cântec, „Până când nu te iubeam”, al lui Anton Pann, care a fost interpretat şi de ea. Aşa s-a născut acest poem video, creat de Carmen Lidia Vidu, care a găsit în mine o latură foarte aşezată, pe care eu nu am arătat-o publicului. Mă simt foarte bine în postura asta”, a spus Mirela Pană.

Ieri seară, publicul a urmărit o altă poveste a aceeaşi fascinante Mării, gândită şi pusă în scenă, în paşi de dans, de coregraful Călin Hanţiu. Numit simplu, „Maria Tănase”, spectacolul de teatru-dans a prezentat viaţa tumultuoasă a celei supranumite pe bună dreptate „Pasărea măiastră”. Zbuciumul sufletesc, fiorul iubirii, viaţa în mijlocul lăutarilor ei au fost puse în valoare în paşi de dans, dinamici, alerţi sau domoli, precum trăirile Mariei, deloc simple, totul pe fundalul sonar al pieselor sale, în interpretarea... Mariei Tănase.

În rolurile principale publicul i-a admirat pe Florina Stănculeţ - Maria Tănase, Marian Adochiţei - Constantin Brâncuşi, Iulian Enache - Constantin Tănase, Paula Prodan - mama. Din distribuţia spectacolului mai fac parte: Alice Safta, Cosmin Mihale, Remus Archip, Ionuţ Alexandru, Alexandru Ologu, Izabela Bumbac, Georgiana Bumbac şi Iulia Fanache.

Toate cele trei spectacole au fost incluse în seria manifestărilor dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase.



12