Weekend-ul bedefililor, la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Weekend-ul bedefililor, la Muzeul de Artă

Cultură 18 Octombrie 2014 / 00:00 655 accesări

Bedefilii constănțeni, dar nu numai ei, s-au reunit, vineri seară, la Muzeul de Artă, după ce, timp de un an, au aşteptat cu nerăbdare începerea celei de-a XXIV-a ediţii a Salonului Internaţional al Benzii Desenate (SIBD) din România. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc în sala „Nicolae Grigorescu” a muzeului constănţean, ale cărui săli de la parter găzduiesc expoziţiile Salonului.

„Sunt pentru prima dată aici şi mă bucur să descopăr acest Salon despre care am auzit vorbindu-se atât de mult, la Bucureşti. Mă bucur că acest eveniment, care are 24 de ani de istorie, este atât de aşteptat de public, de cei îndrăgostiţi de banda desenată”, a spus consilierul pentru cooperare şi acţiune culturală din cadrul Ambasadei Franţei în România, Christophe Gigaudaut, care îndeplineşte şi funcţia de director al Institutului Francez din Bucureşti.

De la inaugurarea ediţiei 2014 a Salonului nu aveau cum să lipsească preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România, Dodo Niţă, și nici decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, un împătimit al fenomenului BD. De asemenea, alături de gazda manifestării, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, şi preşedintele Alianţei Franceze Constanţa, Ileana Meheleanu, s-au aflat şi preşedintele Asociaţiei de Prietenie Brest-Constanţa „ABC”, Sylvie Cariou, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

ALTE DOUĂ ZILE ALĂTURI DE A NOUA ARTĂ În această sâmbătă, SIBD se deschide de la ora 10.00, prilej cu care bedefilii pot afla care sunt noile apariţii editoriale în domeniul benzii desenate (BD): reviste și albume. De la ora 11.00, se va desfășura o masă rotundă cu tema „BD feminin la plural”. Vor participa la această întâlnire moderată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu: editoarea și profesoara de graphic design Arina Stoenescu, ilustratoarele Sara Olausson și Joanna Hellgren din Suedia și graficiana Raluca Dragomir din România. De la ora 16.00, este programată o întâlnire cu realizatorul TV Ion Lucian Ciucu, autor al mai multor filme documentare despre BD. Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, în paralel cu cele trei momente incluse în program, se vor desfășura ateliere de inițiere și creație, susținute de Octav Ungureanu, proiecții de filme și sesiuni de dedicații.

Duminică, în ultima zi a Salonului, de la ora 10.00, se va organiza o nouă întâlnire cu autorii de BD prezenți la târg, care vor oferi autografe celor interesați. De la ora 11.00, vor fi prezentate publicațiile BD românești, cu focus pe revistele „Cutezătorii” și „HAC” și fanzinul „Comics”. Ceremonia de decernare a premiilor SIBD și ale concursului pentru BD pentru copii, programată de la ora 13.00, va coborî cortina peste cea de-a XXIV-a ediție a evenimentului.12
Pagina a fost generata in 0.147 secunde