World Trade Center, cea mai scumpă gară din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

World Trade Center, cea mai scumpă gară din lume

Externe 03 Martie 2016 / 18:36 501 accesări

Gara de la World Trade Center din New York, unde a avut loc unul dintre atentatele de la 11 septembrie 2001, s-a deschis joi, acesta fiind un proiect a cărui realizare a durat 12 ani și s-a dovedit a fi cel scump din lume. Un eveniment oficial planificat pentru deschiderea acestei stații este de așteptat la începutul primăverii, a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al firmei de arhitectură Santiago Calatrava, responsabilă de acest proiect. Stația va conecta trenurile de navetiști din New Jersey (PATH) cu 11 linii de metrou.

Clădirea emblematică a gării este o mare sală ovală de 111 metri lungime, denumită Oculus, susținută de grinzi îndreptate spre cer, pentru a evoca aripile unei păsări. Gara va găzdui un mare centru comercial, de aproape 34.000 de metri pătrați, numit Westfield, incluzând magazine și restaurante, care urmează să fie deschis în luna august. Lansat în 2004, proiectul a fost foarte criticat pentru estetica sa, dar mai ales pentru lungimea și costul său. Fixat inițial la 2 miliarde de dolari, el a ajuns în cele din urmă la 3,85 miliarde de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al firmei de arhitectură Santiago Calatrava, făcând din aceasta cea mai scumpă gară din lume. Prin comparație, stația temporară care a fost construită după atentatele din 11 septembrie 2001 a costat 323 milioane de dolari. Așteptată să fie dată în folosință în 2009, gara a fost finalizată cu o întârziere de șapte ani.

Acest proiect, care de la început a fost foarte complex, deoarece mai includea construcția memorialului și a noii clădiri a World Trade Center, a suferit numeroase modificări. Fostul guvernator al statului New York, George Pataki, a solicitat ca funcționarea liniei de metrou numărul 1, care trecea prin acest loc, să nu fie deranjată de lucrările de construcție, solicitare care a adăugat pe factură 355 de milioane de dolari, relatează AFP.12