Zeci de mii de lei pentru cei care îşi casează rablele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de mii de lei pentru cei care îşi casează rablele

Social 25 Februarie 2018 / 16:14 1176 accesări

Cei care îşi casează rablele mai vechi de 12 ani pot primi vouchere în valoare de 4.500 de lei. Persoanele fizice sau juridice care predau pentru casare maşini mai vechi de 12 ani ar urma să primească un voucher de 4.500 de lei, pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus şi surse alternativ/ecologice, potrivit unui proiect depus la Senat. „Se acordă suma de 4.500 de lei pentru achiziţia de panouri solare/centrale termice cu coeficient de poluare redus şi surse alternativ/ecologice, pentru persoanele fizice/sau juridice care predau, într-un centru autorizat de colectare, autovehicule pentru casare, cu o vechime mai mare de 12 ani", prevede legea privind susţinerea eliminării autovehiculelor poluante, depusă la Senat, de mai mulţi parlamentari PNL, potrivit Mediafax. Justificarea sumei se face prin dovadă fiscală (factură însoţită de decontul tichetului), în termen de 30 de zile de la data primirii tichetului, potrivit proiectului de lege. Iniţiatorii vor ca această campanie să se suprapună Programului Naţional Rabla, pentru anul 2018.

„Beneficiarul nu poate înstrăina, spre altă folosinţă, tichetul solicitat şi acordat în baza prezentei legi. Orice situaţie de acest gen anulează prima de casare", se arată în proiectul PNL.

De asemenea, produsul achiziţionat trebuie să fie însoţit de documente care să dovedească impactul asupra mediului înconjurător, certificat de garanţie corespunzător normelor europene.

În lista de furnizori pentru susţinerea derularii campaniei se pot înscrie producători/comercianţi, cu activitate în domeniu, de cel puţin 3 ani vechime pe teritoriul României. Potrivit proiectului de lege, se consideră persoană îndreptăţită în virtutea legii de faţă, entităţile fizice şi juridice, care nu au mai aplicat nicio altă măsură prin Agenţia Fondului de Mediu.

Sursele de finanţare vor reveni în sarcina Agenţie Fondului de mediu din cotele bugetare alocate pentru derularea programului Rabla-ediţia 2018.

Liberalul susţine că „se face o nedreptate"şi că Programul Naţional Rabla încurajează activităţi economice din zona producătorilor auto, plus-valoarea rezultată fiind declarată profit în dreptul acestora.

„Mai mult, se observă o scădere a interesului faţă de acest program (...).Aşa se face că nu toţi cei care vor o maşină nouă, şi deţin o rablă, pot acoperi diferenţa de bani. De asemenea, cetăţenii bine intenţionaţi, în înscrierea în acest program, au obiecţii faţă de valoarea produsului, raportat la calitatea acestuia, în contradicţie cu ce pot cumpăra, cu aceiaşi bani, de pe piaţa second din ţările vestice", spune senatorul PNL.

În fapt, câştigul substanţial aparţine comercianţilor de autovehicule noi, se afirmă în expunerea de motive.

"(...) Valoarea unui eco-tichet reprezintă de multe ori doar adoasul comercial suplimentar, practicat de distribuitorii auto în timpul derulării acestor campanii", precizează senatorul PNL Mirea Siminica.

Senatul este prima cameră sesizată.12
Pagina a fost generata in 0.1608 secunde