Zeci de mii de liceeni își încearcă norocul la a doua sesiune a Bacalaureatului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Câtă frunză, câtă iarbă!

Zeci de mii de liceeni își încearcă norocul la a doua sesiune a Bacalaureatului!

Educație 19 August 2018 / 16:03 1668 accesări

Începe a doua sesiune a examenului de bacalaureat! La nivel național, peste 45.000 de candidați s-au înscris la probele scrise, iar la Constanța numărul lor se apropie de 1.800. Luni, 20 august va avea loc proba scrisă la limba și literatura română, iar afișarea rezultatelor este prevăzută în calendar pentru data de 1 septembrie. Toți candidații sunt avertizați serios să lase orice sursă de inspirație în afara sălilor de examen, altfel riscă să fie eliminați nu doar din acest examen, dar nu vor mai avea posibilitatea să participe nici la următoarele două sesiuni.

Din nou în focurile examenului de bacalaureat! Cei care nu au reușit să promoveze examenul maturității nici în sesiunile anii trecuți, nici în prima sesiune a acestui an, s-au înscris pentru „varinata“ de toamnă a bacalaureatului. Așa că, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Educației Naționale, 45.052 de candidaţi sunt așteptați să participe, începând de luni, 20 august, la probele celei de-a doua sesiuni (august - septembrie) a examenului național de Bacalaureat 2018. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 28.488 de candidați sunt din promoţia 2017-2018, iar 16.564 de candidați provin din promoţiile anterioare. În județul Constanța, s-au înscris pentru sesiunea de toamnă 1.791 de candidați, atât din promoțiile trecute, cât și din aceasta.

Sesiunea august - septembrie începe cu probele scrise, programate după următorul calendar: 20 august - Limba şi literatura română/E)a, 21 august - Limba şi literatura maternă/E)b, 22 august - proba obligatorie a profilului/E)c și 23 august: proba la alegere a profilului şi specializării/E)d. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară în zilele de 24 și 27 august și este urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 28 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în intervalul 29 - 30 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 30 și 31 august.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 1 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 6 septembrie.

Candidați, stați departe de sursele de inspirație!

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Ministerul Educației îi avertizează pe toți candidații să stea departe de sursele de inspirație, altfel vor fi eliminați pe loc. „Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale“, se arată în informarea Ministerului. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Mai mult, Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 20 - 23 august, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 24 august, între orele 8:00 - 14:00. „Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise“, precizează Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.12
Pagina a fost generata in 0.8118 secunde