Zeci de tone de peşte, retrase de la vânzare de Protecția Consumatorilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zeci de tone de peşte, retrase de la vânzare de Protecția Consumatorilor
Social, Sănătate 03 Septembrie 2019 / 19:26 2156 accesări 0 comentarii

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au retras de la vânzare peste 22.000 de kilograme de peşte şi produse de peşte. Printre neregulile constatate de inspectori se numără produse cu decolorări, cu miros şi acoperite de mucus sau cu perioada de valabilitate depăşită.

În cadrul unei acţiuni derulate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa cu ajutorul CRPC Regiunea Bucureşti-Ilfov au fost retrase de la vânzare peste 22 de tone de peşte şi produse de peşte şi au fost aplicate 41 de amenzi, în valoare de 460.000 de lei, şi 5 avertismente.

„S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantităţii de 22.733 kg peşte şi produse de peşte, în valoare totală de 707.156 lei şi oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 4.410,5 kg de peşte şi produse de peşte, în valoare de 129.706 lei”, se arată într-un comunicat al ANPC, remis marţi presei.

Potrivit sursei citate, printre neregulile constatate se numără comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate cu gheaţă suplimentară în ambalaj sau vândute în ambalaje depreciate, produse care prezentau decolorări, miros specific, suprafaţă acoperită cu mucus şi modificări organoleptice, cu perioada de valabilitate depăşită, fără respectarea condiţiilor de depozitare şi la care lipseau informaţiile privind modul de capturare şi denumirea ştiinţifică.

„Cel mai important aspect este faptul că în urma acestei acţiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte condiţiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluştelor, gasteropodelor şi batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că pentru peştele provenind din România timpul scurs din momentul pescuitului şi până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore), în timp ce pentru peştele provenind din spaţiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peştele este unul din alimentele esenţiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condiţiile de depozitare şi comercializare trebuie respectate cu stricteţe, altfel comercianţii pot risca să pună sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor în pericol. Acesta este motivul pentru care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor derulează frecvent acţiuni de control care vizează peştele şi produsele de peşte. Nu vom permite niciunui comerciant nicio greşeală în acest domeniu, viaţa şi sănătatea consumatorilor sunt mult mai importante decât orice pentru noi”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 2.9396 secunde