Zi de doliu în România pentru victimele cutremurului din Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zi de doliu în România pentru victimele cutremurului din Italia
Social 02 Septembrie 2016 / 08:34 484 accesări 1 comentariu

În România este doliu naţional, vineri, 2 septembrie, pentru victimele cutremurului din Italia, în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetăţeni români. În cursul zilei, drapelele sunt arborate în bernă la toate sediile instituţiilor publice, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, iar posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul.

Doliul naţional a fost hotărât de Guvern în şedinţa de miercuri. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a precizat că măsura este luată atât pentru victimele de cetăţenie română care au murit în urma seismului, cât şi "din respect" pentru celelalte peste 280 de persoane care au decedat.

Propunerea a fost făcută de premierul Dacian Cioloş marţi seară, după ce a participat la funeraliile din Italia pentru victimele seismului. Iniţial, ziua de doliu era programată pentru joi, însă a fost mutată vineri, astfel încât să fie repatriate toate trupurile românilor care şi-au pierdut viaţa şi care vor fi înmormântaţi în România.

În ziua de doliu naţional, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia arborării drapelului României în bernă. Drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reamintit posturilor de radio şi televiziune obligaţia de a-şi adapta programele pentru a respecta doliul naţional din România, pe 2 septembrie.Pagina a fost generata in 0.147 secunde