Zi națională de doliu în Grecia, în urma inundațiilor care au făcut 15 victime

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zi națională de doliu în Grecia, în urma inundațiilor care au făcut 15 victime

Externe 16 Noiembrie 2017 / 11:47 829 accesări

Premierul Greciei Alexis Tsipras a declarat, miercuri, zi de doliu în urma inundațiilor devastatoare care au afectat vestul Attica la începutul zilei, a anunțat agenția națională de știri ANA. ''Este o perioadă foarte dificilă pentru noi toți în Grecia. Asistăm la un dezastru de proporții. Deplângem moartea a 14 persoane din Mandra și Nea Peramos. Dorința noastră este ca acest număr să nu crească'', a spus Tsipras. ''Vreau să îmi exprim regretul profund, sincerele condoleanțe către familiile victimelor. Și (vreau să) ne angajăm să fim alături de ei cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție'', a adăugat premierul. Tsipras a anunțat de asemenea că nicio persoană nu va rămâne fără adăpost și a dat asigurări că vor fi luate măsuri pentru a-i susține pe cei afectați, adăugând că Guvernul va analiza cauzele dezastrului, mai scrie agenția de stat.

Agenția Reuters a anunțat miercuri seară că bilanțul inundațiilor a crescut la 15 morți.

Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane în vârstă, după informațiile furnizate de pompieri.

O parte dintre acestea au fost surprinse de ploaie în locuințe, este și cazul a doi octogenari care locuiau la subsolul unei locuințe, în timp ce alții au fost luați de ape când se aflau afară sau în vehiculele lor. În urma ploilor torențiale din timpul nopții, aluviunile s-au revărsat de pe dealurile din vecinătate, la primele ore ale dimineții peste localitățile Nea Peramos și Mandra, situate la 50 de kilometri de Atena, măturând totul în calea lor.

A fost declarată ''starea de urgență'' în cele două localități și peste 200 de pompieri au fost mobilizați în zonă. Serviciile de intervenție au primit peste 600 de apeluri pe numărul de urgență. ''Străzile sunt complet distruse (...), o mie de case au fost inundate, un sfert din oraș'', a precizat viceprimarul din Néa Peramos, Stavros Fotiou, pentru canalul public de televiziune ERT. Pe parcursul zilei de miercuri, după cercetările efectuate de echipele de salvare, bilanțul victimelor a crescut continuu. Localnicii au declarat că au fost treziți miercuri dimineața de șuvoaiele de apă și noroi care le inundau casele. În unele zone apa a ajuns până la etajul unu al clădirilor de mici dimensiuni.

''A fost o cantitate incredibilă de apă care a cauzat torente devastatoare'', a declarat Yiannis Kapakis, șeful Serviciului de Protecție Civilă din Grecia.

Ploi torențiale de asemenea amploare reprezintă un fenomen neobișnuit în această țară în care infrastructura slabă îi poate vulnerabiliza pe locuitorii care se confruntă cu inundații, notează Reuters.

De circa o săptămâna regiunea afectată de inundații se confruntă cu ploi, iar serviciul național de meteorologie a emis o nouă avertizare de vreme severă pentru ziua de joi.

În Mandra și Nea Peramos locuiesc în total aproximativ 20.000 de persoane.

Prefectura din Attica, districtul administrativ în care sunt situate ambele așezări cele mai afectate de inundații, a anunțat că va solicita asistență din partea Fodului de Solidaritate al Uniunii Europene, constituit pentru a face față catastrofelor naturale majore.

Marți, Grecia a declarat stare de urgență pe insula Symi după ce o furtună a măturat străzile, a împins mașinile în apă, a distrus locuințe și a întrerupt furnizarea alimentării cu electricitate și cu apă.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2261 secunde