Zic că este „nepotism la limita legalităţii”! „Monstrul” lui Juncker sperie PE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eurodeputaţi

Zic că este „nepotism la limita legalităţii”! „Monstrul” lui Juncker sperie PE

Externe 18 Aprilie 2018 / 17:53 251 accesări
Germanul Martin Selmayr, supranumit şi „monstrul” lui Juncker

Germanul Martin Selmayr, supranumit şi „monstrul” lui Juncker

Eurodeputaţii au criticat miercuri, într-o rezoluţie adoptată la Strasbourg, promovarea lui Martin Selmayr, mâna dreaptă a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cea mai înaltă funcţie a administraţiei europene, atrăgând atenţia că reputaţia întregii Uniuni Europene este afectată, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro. Fără a cere demisia acestuia, Parlamentul European consideră că promovarea fulger a lui Selmayr, şeful de cabinet al lui Juncker, în postul strategic de secretar general al executivului comunitar la sfârşitul lunii februarie, „poate fi considerată un act de nepotism la limita legalităţii, şi chiar mai mult”.

În pofida încercărilor de modificare a textului din partea unor eurodeputaţi, rezoluţia, adoptată cu o largă majoritate, nu cere însă demiterea lui Martin Selmayr, folosind o formulare ambiguă referitoare la „reevaluarea” procedurii de numire. Parlamentul European „este conştient de faptul că revocarea unui act administrativ favorabil nu este în general posibilă, din cauza constrângerilor juridice”, se arată în rezoluţia fără caracter obligatoriu. Textul „a cerut însă Comisiei Europene să reevalueze procedura de numire a noului său secretar general”. Potrivit iniţiatoarei textului, Ingeborg Grässle, membră a Grupului PPE (dreapta, principala forţă politică din Parlament), din care face parte şi Jean-Claude Juncker, nu este vorba despre o cerere privind demiterea lui Selmayr. „Recunosc că textul este ambiguu”, a declarat ea pentru AFP, precizând că textul se referă la procedura care va fi folosită pentru numirea următorului secretar general al executivului comunitar. „Va fi o sarcină pentru noul preşedinte al Comisiei”, după încheierea mandatului lui Juncker în 2019, a mai spus Ingeborg Grässle.

Germanul Martin Selmayr, supranumit şi „monstrul” lui Juncker, a fost promovat de acesta din urmă pe 21 februarie din postul de şef al cabinetului său în cel de secretar general al executivului comunitar, funcţia cea mai înaltă în structura administrativă a instituţiei. Controversa este legată însă nu doar de respectarea procedurii, ci şi de faptul că Juncker a făcut această numire cu numai un an înainte să-şi încheie mandatul la conducerea executivului comunitar.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2642 secunde