Ziua Americii. Fără parada militară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Americii. Fără parada militară

Externe 04 Iulie 2018 / 14:07 550 accesări

Lansarea în spaţiul public, la începutul acestui an, a intenţiei preşedintelui Donald Trump de a organiza o paradă militară majoră, cu prilejul zilei naţionale a Statelor Unite, a iscat controverse ce au divizat atât clasa politică, cât şi asociaţiile de militari în rezervă şi veteranilor de război, de altfel o comunitate foarte importantă în spaţiului american.

Criticii iniţiativei au profitat de ocazie pentru a acuza regimul Trump de militarism şi tendinţe autoritariste, în timp ce susţinătorii acesteia au evidenţiat oportunitatea celebrării carierei militare şi a sacrificiului celor care şi-au pus viaţa în slujba ţării, în condiţiile scăderii atractivităţii cu care se confruntă instituţia militară, după conflictele mult prea lungi din Afganistan şi Irak.

Însă, parada militară nu a mai avut loc în 4 Iulie, aşa cum se preconizase iniţial. Probabil că evenimentul va avea loc de Ziua Veteranilor, pe 11 noiembrie 2018. Rămâne de văzut în ce mod, cauzele şi consecinţele dezbaterilor privind conceptul de
organizare a unui astfel de eveniment cu relevanţă majoră pentru politica de apărare şi securitate a Statelor Unite, se vor reflecta în deciziile pe termen mediu şi lung ale actualei administraţii de la Washington, fiind cunoscut impactul acestor decizii asupra ordinii şi securităţii globale.

Un val de critici s-a ridicat din partea oponenţilor preşedintelui Donald Trump, atunci când motivat de admiraţia pentru parada militară de Ziua Franţei la care a participat ca invitat special, în iulie 2017, la Paris, anunţa intenţia sa de a organiza un astfel de eveniment, cu ocazia Zilei Americii, la Washington. Contestările au acaparat toate zonele tradiţionale de dezbatere politică din capitala americană, de la ideologie la morală sau de la promisiunile electorale la pragmatismul de tip capitalist al noii administraţii. Acuzele la adresa preşedintelui Trump au mers de la etichetarea oricărei intenţii de etalare festivistă a capacităţilor de apărare americane drept expresie a profilului militarist al unei administraţii aflată în pragul alunecării spre totalitarism, până la utilizarea apelativului „petit-fascist” pentru un preşedinte deja considerat ca fiind mult prea mult influenţat de susţinătorii dreptului de deţinere a unei arme în fiecare cămin american.

Mai mult, după cum consemna The Washington Post în luna februarie, anunţarea publică a intenţiei de organizare a paradei militare pe 4 Iulie a fost speculată de adversarii preşedintelui Trump pentru a reaminti că, deşi acesta „nu a îmbrăcat niciodată uniforma militară”, „nu a ezitat să satureze administraţia sa cu generali, pentru beneficii de imagine”. Totodată, a fost punctat şi costul ridicat al unui astfel de eveniment, în condiţiile în care proiecte mult mai urgente ale Pentagonului, inclusiv cele care îi privesc pe veterani, aşteaptă încă finanţare.12