Ziua Dobrogei, celebrată pentru prima dată ca sărbătoare națională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
137 de ani de la revenirea la patria-mamă

Ziua Dobrogei, celebrată pentru prima dată ca sărbătoare națională

Administrație 29 Octombrie 2015 / 11:49 4464 accesări

O zi importantă pentru istoria ţării noastre este 14 noiembrie 1878. Este ziua în care Dobrogea a revenit la patria-mamă, după Războiul de Independență. În Proclamaţia către dobrogeni, viitorul rege Carol I spunea: “Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte...”. La acea dată - 14 noiembrie 1878 - la Brăila se desfășurau festivitățile care au precedat intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea. Atunci au fost citite două documente fundamentale semnate de domnitorul Carol I: „Proclamația către dobrogeni“ și „Înalt Ordin de Zi către Armată”, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“.

ZI NAȚIONALĂ De atunci, atutoritățile locale din cele două județe ale regiunii, Constanța și Tulcea, au considerat 14 noiembrie ca fiind o mare sărbătoare. Evenimentele au culminat în urmă cu doi ani, când, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, și a omologului său din Tulcea, Horia Teodorescu, au fost organizate ample manifestări dedicate revenirii Dobrogei la România. Însă acțiunile organizate în cele două județe nu au fost suficiente pentru a marca importanța evenimentului petrecut în urmă cu 137 de ani. Un grup de parlamentari de Constanța, printre care și senatorul Alexandru Mazăre, a inițiat un proiect legislativ prin care Ziua Dobrogei să fie declarată sărbătoare națională. După doi ani de zbatere prin Parlament, Ziua Dobrogei a devenit oficială, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 742 privind instituirea zilei de 14 noiembrie drept Ziua Dobrogei, sărbătoare națională.

MANIFESTĂRI AMPLE Pentru prima dată în istoria lor, locuitorii dintre Dunăre și Mare au propria lor sărbătoare națională, iar autoritățile din cele două județe se pregătesc intens să marcheze așa cum se cuvine importanța zilei de 14 noiembrie. La Constanța, evenimentele vor fi organizate de CJC în colaborare cu Prefectura și alte instituții de cultură. Programul de acțiuni dedicate Zilei Dobrogei a fost aprobat, joi, de consilierii județeni. Manifestările rezervate revenirii Dobrogei la patria-mamă vor avea loc în 9 - 20 noiembrie, perioadă în care se vor desfășura simpozioane, vernisaje și expoziții de carte, pictură și fotografie. Evident, cele mai multe acțiuni vor fi în 14 noiembrie, când va avea loc un spectacol aniversar, cultural-artistic, în Piața Ovidiu. Pentru că este pentru prima dată când se sărbătorește Ziua Națională a Dobrogei, ne-am fi dorit ca acest eveniment important să cuprindă acțiuni comune ale județelor Constanța și Tulcea. Din păcate, autoritățile din cele două județe se vor rezuma, pentru că așa le obligă legea, doar la a încheia un simplu protocol de colaborare, prin care își iau angajamentul că vor fi prezente la manifestările din județul vecin.

Citește și:

Dobrogenii au propria lor sărbătoare națională12