Ziua Eroilor, marcată de Forțele Navale Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Eroilor, marcată de Forțele Navale Române

Eveniment 09 Iunie 2021 / 20:26 691 accesări
Foto: facebook, Forțele Navale Române

Foto: facebook, Forțele Navale Române

Cu prilejul Zilei Eroilor, militarii din Forțele Navale Române participă, joi, 10 iunie, la numeroase activități organizate la Constanța, Brăila, Tulcea, Babadag, București și în comuna Ciurea, județul Iași, pentru a-i cinsti pe eroii români căzuți la datorie de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării noastre și pentru libertatea neamului românesc.

La Constanța, Brăila și Tulcea, ceremoniile militare şi religioase vor începe la ora 12.00, iar la Babadag și Ciurea, județul Iași, ceremoniile sunt planificate să înceapă la ora 09.00. La Constanța, ceremonia va fi organizată la Monumentul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, în Cimitirul Central, la Brăila la Cimitirul Eroilor „Sfântul Constantin”, la Tulcea ceremonia va avea loc la Cimitirul Eroilor, iar la Babadag, ceremonia se va desfășura la Monumentul Eroilor din parcul orașului, în intervalul orar 09.00 – 09.30.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Eroilor, marinarii militari vor fi prezenți în localitatea Ciurea din județul Iași, pentru a continua seria manifestărilor dedicate comemorării celor 1000 de martiri decedați în cea mai mare catastrofă feroviară care a avut loc în România, la data de 31 decembrie 1916/ 13 ianuarie 1917, în care și-a găsit sfârșitul și comandorul de Marină Alexandru CĂTUNEANU, cel care a pus bazele Hidrografiei în țara noastră şi a realizat prima hartă de navigație pentru coasta României de la Marea Neagră. Harta întocmită de comandorul Cătuneanu a fost premiată cu medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris, în anul 1900.

În cadrul ceremoniei care va avea loc joi, 10 iunie, începând cu ora 09.00, în comuna ieșeană Ciurea, va fi dezvelit bustul comandorului Alexandru CĂTUNEANU, amplasat în Parcul Memorial „Ciurea 1917”, în prezența autorităților publice locale și județene, a strănepotului comandorului CĂTUNEANU, precum și a reprezentanților Forțelor Navale Române. Ceremonia va fi organizată în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași.

Forțele Navale Române și Primăria Comunei Ciurea, jud. Iași, au început, în anul 2016, o serie de activități dedicate cinstirii memoriei comandorului Alexandru CĂTUNEANU, care cuprinde simpozioane, realizarea unei troițe la locul producerii catastrofei feroviare de la Ciurea, în cinstea tuturor victimelor tragicului accident, acordarea denumirii „Comandor Alexandru Cătuneanu” Școlii Gimnaziale din satul Lunca Cetățuii, precum și participarea elevilor din comună la programul „Cadet în Forțele Navale”.



Ştiri recomandate

12