Ziua Internațională a Bolilor Rare: Cinci molecule, aflate în studii clinice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Și în România Ziua Internațională a Bolilor Rare: Cinci molecule, aflate în studii clinice
Sănătate 28 Februarie 2017 / 07:00 1363 accesări 0 comentarii

Cinci molecule pentru boli rare se vor afla în studii clinice în perioada următoare, a anunțat, luni, președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Nicolae Fotin. "Începând cu 2016, Agenția din România, prin personalul de specialitate, a realizat desemnarea unui număr de cinci molecule ca medicamente orfane. Ceea ce înseamnă că acestea se vor regăsi în perioada următoare în studii clinice și probabil că mai târziu în autorizații de punere pe piață. Este binecunoscut că sistemul de rambursare a fost deschis după o lungă perioadă în care moleculele nu au avut acces în sistemul de rambursare chiar cu 17 medicamente orfane care se adresează bolilor rare în mai 2014. De atunci, Agenția împreună cu Ministerul Sănătății și CNAS au lucrat și au realizat 7 modificări la HG care stabilește moleculele care intră în sistemul de rambursare. La fiecare dintre aceste modificări, bolile rare au avut cel puțin opt molecule intrate", a afirmat Fotin cu prilejul unei conferințe privind bolile rare, organizată de Alianța Națională pentru Boli Rare din România. El a amintit și de ultima hotărâre de guvern din această lună prin care au fost introduse molecule pentru patru patologii care nu beneficiau de terapie în prezent, pentru acestea fiind elaborate protocoalele de prescriere. Nicolae Fotin a mai anunțat un proiect care se referă la dezvoltarea de studii clinice în România pentru pacienți pe o perioadă de un an, rezultatele urmând a stabili dacă moleculele vor intra sau nu în sistemul de rambursare. "Procesul de dezbatere s-a finalizat, el urmează aranjarea din punct de vedere legislativ", a explicat reprezentantul ANMDM.

Nicolae Fotin a precizat că una dintre provocări o reprezintă realizarea registrului național pentru boli rare. Ziua Internațională a Bolilor Rare este marcată la 28 februarie.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1854 secunde