Ziua internaţională a cafelei, una dintre cele mai populare băuturi ale planetei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua internaţională a cafelei, una dintre cele mai populare băuturi ale planetei
Lifestyle 01 Octombrie 2019 / 08:09 1823 accesări 0 comentarii

Ziua internaţională a cafelei se sărbătoreşte pe 1 octombrie din 2015, când Organizaţia Internaţională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano.Evenimentul dedicat uneia dintre cele mai populare băuturi din lume promovează şi sărbătoreşte cafeaua atrăgând atenţia asupra exploatării responsabile a acestui produs.

Nu mai puţin de 400 de miliarde de ceşti de cafea se estimează că se consumă anual în lume. Peste 50 de ţări produc preţioasele boabe în America de Sud şi Centrală, în Asia, Africa şi Caraibe. În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei ceşti şi jumătate pe zi din băutura preferată.

Țările scandinave conduc în ceea ce privește consumul de cafea pe cap de locuitor la nivel mondial. În Finlanda este estimat că o persoană bea peste patru ceşti de cafea pe zi, în 2016, fiind raportată o cantitate medie de peste 12 kg de cafea consumate într-un an de persoană.

Potrivit platformei Trycoffee, Brazilia exportă aproape jumătate din cafeaua care se consumă în lume.

Peste 100 de specii de cafea sunt cunoscute în lume dar numai două sunt foarte răspândite - Arabica și Robusta. Prima este cea mai răspândită şi este cultivată la peste 600 de m altitudine, fiind preferată de cei care pregătesc sortimetele gourmet. Cea de-a doua este adaptată regiunilor mai joase, fiind în mod obişnuit mai ieftină cu 40-50%. Aproximativ 75% din cafeaua produsă în lume este Arabica. Robusta are un conţinut de cofeină mai mare fiind folosită mai ales pentru cafeaua instant.

Prima menţiune românească a cafelei

Prima menţiune românească a cafelei se găseşte în cronica lui Ion Neculce, ”O samă de cuvinte”, şi redă o scenă petrecută la începutul secolului XVI, când logofătul moldovean Ioan Tăutu a fost servit cu cafea într-o vizită la Constantinopole, unde acesta nu a ştiut cum să o bea: ” Şi aşè vorbăscu oamenii, că l-au pus viziriul de au şedzut înaintea viziriului pre măcat, şi n-au fost având mestei la nădragi, că, trăgându-i cibotile, numai cu colţuni au fost încălţat. Şi dându-i cahfè, nu ştiè cum o va bè. Şi au încept a închina: „Să trăiască împăratul şi viziriul!“. Şi închinând, au sorbit felegeanul, ca altă băutură”.

În România consumul de cafea este de 2 kg de persoană pe an, mai mic decât media europeană, care este de aproximativ 3 kg/an.

Din aceeaşi secţiune
Vezi mai multe ştiri


Ştiri recomandate

Se redeschid mall-urile!
Se redeschid mall-urile! 4541 accesări
Pagina a fost generata in 0.1948 secunde