Ziua Sf. Fanurie. Ce ritual respectă credincioșii ca să scape de necazuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Sf. Fanurie. Ce ritual respectă credincioșii ca să scape de necazuri

Religie 27 August 2016 / 07:36 40098 accesări

Ocrotitor al preoţilor şi grabnic ajutător în găsirea obiectelor pierdute, înlăturarea piedicilor şi vindecarea de boli, Sfântul Fanurie, sărbătorit la 27 august (ziua descoperirii icoanei sale - n.r.), este cinstit în toată lumea ortodoxă. Sfântul este de mare ajutor şi persoanelor care doresc să se căsătorească. El a trăit în insula Rhodos, din Grecia, dar nu se ştie în ce perioadă, şi a murit de tânăr, ca martir. A fost descoperit în secolul al XVI-lea şi de atunci este considerat unul dintre cei mai iubiţi sfinţi. El este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat sfânt făcător de minuni. O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața. Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că, pentru a le asigura hrana, mama sa dansa într-un local. Din acel moment Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.

FANUROPIŢELE, PRĂJITURI DĂRUITE PENTRU MAMA SFÂNTULUI

Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. Ritualul cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, printre care ulei și zahăr, împărțită, după binecuvântarea preotului, săracilor. Cine se închină Sfântului Fanurie şi îi cere ajutorul poate urma ritualul care durează nouă zile la rând: în această perioadă, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri se fac fanuropiţele, care se dau de pomană la trei săraci, spunând în gând: „Să fie pentru mama Sfântului Fanurie”. De asemenea, persoana care face aceste prăjituri trebuie să citească zilnic Acatistul Sfântului Fanurie. Dacă rugăciunea i s-a împlinit, face o plăcintă mai mare, pe care o împarte tot la trei sărmani. În cazul în care nu a primit ajutorul cerut, trebuie să repete ritualul.

REȚETA PRĂJITURILOR CARE SE ÎMPART

Iată una dintre cele mai răspândite reţete de fanuropiţe: se amestecă o cană cu zahăr şi una cu ulei, până când compoziţia devine ca o cremă. Se adaugă două căni cu suc de portocale, trei sferturi de cană cu nuci măcinate, o linguriţă cu scorţişoară, o linguriţă cu praf de copt, zahăr vanilat, patru căni cu făină, trei sferturi de cană cu stafide. Se amestecă bine şi se pune compoziţia în tava unsă. Se coace timp de 45 - 50 de minute şi apoi se taie în forme pătrate.

Taguri articol


12