Rectorul Rugină explică retrogradarea UOC analizând articole „Telegraf“!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cadrele universitare ne îndeamnă să continuăm dezvăluirile

Rectorul Rugină explică retrogradarea UOC analizând articole „Telegraf“!?

Educație 13 Septembrie 2016 / 19:38 7228 accesări

Salutăm faptul că rectoratul Universității "Ovidius" s-a aplecat, în urma articolelor publicate de noi, asupra problemelor relevate de raportul ARACIS în urma căruia instituția a fost retrogradată de la nivelul "încredere ridicată" la nivelul "încredere". Din păcate, conferința de presă organizată marți a părut mai degrabă un penibil seminar de analiză (cu grafice și tabele colorate - nu, nu e o glumă!) a primului articol publicat de „Telegraf“ pe această temă, fiind presărată cu noi acuze absurde privind șifonarea imaginii "impecabile" a Universității și aluzii deșănțate care acreditau jocuri de culise. Indiferent sub câte preșuri s-ar încerca ascunderea esențialului, adevărul rămâne același: Universitatea a fost retrogradată zilele acestea, în mandatul rectorului Rugină, în timpul căruia 5 profesori universitari, dintre care cel puțin unul a fost promovat în același mandat, au profesat fără drept și își pierd titlul. Energia pe care domnia sa o consumă în zadar elaborând grafice și tabele întru analizarea materialelor de presă nu reușește să abată atenția de la gravele probleme din Universitate, dar n-ar fi rău să fie canalizată întru reala lor rezolvare.

Conducerea Universității "Ovidius" Constanța (UOC) a susținut, în dimineața de marți - 13 septembrie, prima conferință de presă după apariția în spațiul public a informațiilor din cel mai recent raport al Asociației Române pentru Asigurarea Calității în învățământul Superior (ARACIS), prin care UOC a primit doar gradul "încredere", după ce, în 2009, îi fusese acordat calificativul "încredere ridicată". Spre dezamăgirea numeroșilor jurnaliști care au răspuns invitației la conferință, întregul demers al șefilor UOC s-a dorit a fi, de fapt, un comentariu pe textul primului articol publicat de cotidianul "Telegraf", în 9 septembrie, privind datele din Raportul ARACIS 2016. Chiar și așa, ne bucurăm că UOC a aprofundat câteva dintre problemele expuse de cotidianul nostru în ultimele patru zile. Până când se vor lămuri toate aspectele legate de acest raport, vom continua să publicăm constatările raportorilor externi care au verificat Universitatea. Pentru că problemele din instituția de învățământ sunt mult mai multe decât relatează documentul ARACIS - numeroși cititori atrăgându-ne atenția asupra acestora prin postări pe site-ul "Telegraf".

Din declarațiile reprezentanților Universității și materialele prezentate reiese faptul că problema cea mai spinoasă din materialul „Telegraf“, pentru rectorat, este legată de întrebarea ridicată privind riscul de lichidare și închidere a instituției de învățământ superior, ipoteză pe care nu a inventat-o „Telegraf“, ci a apărut din constatarea ARACIS conform căreia, în anul universitar 2015 - 2016, s-a depășit cifra de școlarizare la două specializări - medicina dentară și medicina în limba engleză. Or, Ordonanța de Guvern nr. 42 din 2015 stipulează că "universitatea intră în lichidare și se efectuează demersurile legale pentru desființare, în cazul în care se constată încălcarea dispozițiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare, ori încălcarea prevederilor legale se constată pe parcursul a cel puțin doi ani consecutivi. (2) Sancțiunile prevăzute la alin. 1 se aplică pentru fapte săvârșite începând cu anul universitar 2015". Drept răspuns, rectorul Sorin Rugină a declarat că UOC nu este în pericol de desființare, întrucât depășirile constatate la cifrele de școlarizare de la cele două programe de studii au fost acceptate printr-o adresă de Ministerul Educației. Salutăm faptul că instituția este acoperită cu hârtii în această speță, dar nu ne grăbim să ne bucurăm, știind bine că o adresă de la minister nu are rang mai ridicat decât un text de lege! Nu ar fi rău ca UOC să facă publică adresa pentru a se ști cine din minister a semnat-o.

LOVITURĂ DE RE-PRIHĂNIRE A IMAGINII

Rectorul Sorin Rugină consideră că întrebarea ridicată de „Telegraf“ în urmă cu doar câteva zile ar fi afectat direct numărul înscrierilor pentru admiterea în anul universitar 2016 - 2017: "Nu este numai un prejudiciu de imagine, este și un prejudiciu financiar, dacă ar fi să discutăm de probleme de instanță, am cere despăgubiri, acoperirea tuturor locurilor care nu se vor ocupa din cauza unora sau altora". Ca și cum, până vineri, 9 septembrie, Universitatea "Ovidius" avea o imagine impecabilă, iar liceenii care s-au pregătit în ultimii ani pentru a începe studenția s-au răzgândit fix în ziua în care doreau să depună dosarul la UOC. Din cauza articolelor publicate de „Telegraf“...

DECLINUL NUMĂRULUI DE STUDENȚI, COMBĂTUT CU... NUMĂRUL ARTICOLELOR PUBLICATE DE UNIVERSITARI

În altă ordine de idei, prof. univ. dr. Sorin Rugină a încercat să combată datele din Raportul ARACIS pe care le-am redat și comparațiile ce au decurs de aici, punând în balanță mere, pe de o parte, și pere, pe de alta. Faptul că numărul studenților înscriși a scăzut nu poate fi combătut cu numărul de articole publicate de cadrele universitare. Practic, afirmațiile din primul material privind Raportul ARACIS 2016, prin care erau raportate performanțele UOC sub actuala conducere la cele ale rectoratului Epure (2012 - 2013), au fost comparate cu date legate de cercetare și articole publicate în reviste de specialitate în perioada celor două conduceri. Amintim că în materialul combătut de liderii UOC era tratat cu precădere subiectul scăderii drastice a numărului de studenți și erau enumerate succint doar câteva din neregulile grave constatate în raportul ARACIS.

INSINUĂRI DE OSCAR

Dacă, pe fond, rectorul Rugină a încercat să răspundă la problemele ridicate de mass-media în baza documentelor ARACIS, dialogul a căpătat accente ciudate în momentul în care a insinuat că prezentarea datelor de către presă coincide suspect cu primul termen al unui dosar în instanță ale cărui părți sunt fostul rector Dănuț Epure și UOC, din 9 septembrie. Nu se înțelege care ar trebui să fie implicațiile unui atare "aranjament" în mintea celui care a lansat insinuarea. Instanțele de judecată ar fi influențate în luarea sentinței de articolele „Telegraf“ și nu de dovezi și argumente juridice? Sau poate se evită fondul problemei!? Dacă Universitatea „Ovidius“ ar fi postat pe site-ul propriu raportul ARACIS pe 31 iulie, atunci când a fost adus la cunoștința conducerii, după cum afirmă chiar rectorul, cu siguranță nu s-ar fi vorbit acum subversiv despre astfel de "coincidențe". Mass-media ar fi preluat informațiile de la UOC, dialogul ar fi fost altul și nimeni nu ar mai fi bănuit că se încearcă ascunderea sub preș a retrogradării gradului de încredere primit de instituție.

DREPTUL LA REPLICĂ A DEVENIT COMUNICAT DE PRESĂ

La fel de surprinzătoare este și revenirea asupra dreptului la replică remis duminică de UOC, despre care Sorin Rugină a spus marți că a fost intitulat așa dintr-o eroare. De fapt, spune rectorul, scuzându-se, documentul în speță era un comunicat de presă. Oricum ar fi fost intitulat documentul, cert este că UOC a ignorat cu desăvârșire datele ARACIS publicate atât de noi, cât și de alte instituții de presă și a reușit performanța de a se referi exclusiv la articolul din „Telegraf“!? Ne-ar plăcea să știm de ce... Dată fiind "transformarea" unui „drept la replică” în „comunicat” (două entităţi complet şi fundamental diferite - a se citi definiţiile din manualele de jurnalism!) de către specialiştii din „Conducerea Universităţii – Biroul de Presă al Universităţii” (semnătura – n.r.), „Telegraf“ ar putea fără probleme să factureze cu titlu de publicitate jumătatea de pagină de cotidian ocupată de - mai noul - comunicatul de presă (pe care nu avea nicio obligație deontologică să îl publice integral, situație care se schimbă radical atunci când este vorba despre un drept la replică). Ar putea, dar nu o va face, în semn de mulțumire pentru atenția deosebită acordată cotidianului nu doar în comunicatul de presă, ci și în cadrul conferinței de presă de marți, în ședințe de lucru restrânse sau extinse, în discuții particulare și în mediul online.

Așa cum spuneam în începutul materialului, vom continua seria dezvăluirilor legate de Universitatea "Ovidius" și apreciem sincer mesajele de felicitare adresate de numeroase cadre universitare, care ne îndeamnă să continuăm acest demers. Le îndemnăm şi noi, pe această cale, să ne comunice pe forumul ziarului sau pe adresa redacţiei problemele şi neregulile pe care le-au întâmpinat în sistemul academic ovidian de la malul mării.



12