A apărut monografia „Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A apărut monografia „Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI”

Cultură 13 Decembrie 2015 / 15:25 1049 accesări

Literatura de specialitate referitoare la istoria cultelor din spațiul dobrogean s-a îmbogățit cu un volum de colecție. Este vorba despre monografia „Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI - Mănăstiri”. Este prima lucrare dintr-o serie de șapte tomuri dedicate Arhiepiscopiei Tomisului. Următoarele volume vor fi dedicate bisericilor de mir din cele șase protoierii ale eparhiei. Până atunci, cei interesați de istoria ortodoxiei tomitane pot procura primul volum al seriei de la magazinul „Sfântul Ierarh Nicolae” al Arhiepiscopiei, precum și de la pangarul catedralei arhiepiscopale.

Realizată în condiții grafice deosebite, cartea apărută la Editura Arhiepiscopiei Tomisului conține, în cele 232 de pagini, informații privind istoricul, profilul, activitățile și datele de contact ale celor 33 de mănăstiri și schituri din cuprinsul eparhiei tomitane, precum și ale Palatului Arhiepiscopal din Constanța, însoțite de o bogată ilustrație. Primele două capitole prezintă un istoric al eparhiei și o scurtă biografie a actualului Arhipăstor.

De elaborarea lucrării s-a ocupat Departamentul Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, sub îndrumarea consilierului cultural arhidiacon dr. Bogdan-Florin Chiriluță. La redactarea cărții s-au ostenit directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, teologul Ionuț Druche, redactorii Valentin Vădănoiu și Georgeta Stan, iar consilierea de specialitate a fost realizată de către arhimandritul Paisie Fantaziu.

Partea de documentare arhivistică a fost realizată cu sprijinul șefului Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, dr. Virgil Coman.

Cartea a fost lansată sâmbătă, într-un moment special, la împlinirea a 60 de ani de viață a Arhiepiscopului Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie.12
Pagina a fost generata in 0.13 secunde