Acordul cu Iranul în dosarul nuclear, tot pe loc, pe loc, pe loc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Grupul 5+1 al ONU va aştepta cât va fi nevoie

Acordul cu Iranul în dosarul nuclear, tot pe loc, pe loc, pe loc

11 Iulie 2015 / 00:00 874 accesări

Preşedintele american, Barack Obama, estimează, în prezent, şansele încheierii unui acord cu Iranul la "mai puţin de jumătate", potrivit unui senator democrat care a participat marţi noaptea la o reuniune - cu uşile închise - cu şeful statului american, relatează CNN. "El (Obama) a spus în timpul negocierilor că este mai optimist, (apoi) mai puţin optimist. A spus că, în acest punct, şansele sunt sub 50%", a declarat senatorul Dick Durbin din Illinois, adjunctul liderului democrat în Senat şi un aliat apropiat al lui Obama. Aceste comentarii apar în contextul în care negocierile asupra unui acord final cu privire la limitarea programului nuclear al Iranului în schimbul anulării sancţiunilor care i-au fost impuse au depăşit deja două termene-limită şi se apropie de cel de al treilea, vineri. Alt congresmen la curent cu negocierile a declarat pentru CNN că administraţia a fost luată prin surprindere de refuzul iranienilor de a ceda teren în ceea ce priveşte dezvăluirea dimensiunii militare a programului şi de insistenţa acestora ca restricţiile impuse în privinţa rachetelor să fie anulate.

Într-un ultim efort de a ajunge la o înțelegere până la termenul-limită de vineri, durata acordului şi eforturile de a consacra orice acord într-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU au devenit puncte de fricţiuni grave. Iranul a cerut ca anularea embargoului asupra armamentului pe care i l-a impus ONU să fie menţionată în rezoluţie. Însă marile puteri sunt reticente să facă acest lucru.

Şeful Statului Major Interarme american, generalul Martin Dempsey, s-a pronunţat marţi, într-o intervenţie la Capitol Hill, în termeni extrem de categorici, împotriva unei astfel de măsuri. "În niciun caz nu trebuie să slăbim presiunea asupra Iranului în privinţa capacităţilor rachetelor balistice şi traficului de armament", a subliniat el în faţa membrilor unei comisii.

Potrivit unor surse implicate în negocieri, "liniile roşii" trasate luna trecută de către liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, au complicat negocierile. Khamenei a cerut - într-un discurs, iar afirmaţiile au fost difuzate ulterior pe Twitter - o durată mai scurtă de aplicare a acordului - şi a restricţiilor impuse cercetării nucleare iraniene -, anularea sancţiunilor economice odată cu încheierea acordului şi interzicerea inspecţiilor în instalaţiile militare iraniene. Toate aceste "linii roşii" par să contravină acordului-cadru la care s-a ajuns în aprilie, la Lausanne, în Elveţia. Însă aceste surse afirmă că s-au înregistrat progrese în privinţa unor probleme persistente legate de programul iranian de înarmare şi că s-au înregistrat apropieri între poziţiile părţilor cu privire la alte probleme spinoase, ca ritmul şi amploarea anulării sancţiunilor şi definirea limitelor tipurilor de cercetare şi dezvoltare la care i se acordă acces Iranului la intrarea acordului în vigoare. "Nu se pune problema unei sabotări de ultim moment", a declarat un oficial din cadrul administraţiei Obama.

Cele mai multe probleme, afirmă sursele citate, necesită decizii politice la nivel înalt în cadrul conducerii iraniene, pe care aceasta ar putea să nu dorească să le ia săptămâna aceasta. „Dacă Iranul a luat decizia şi spune „bine, avem un acord”, am putea să avem un acord astăzi (vineri) şi termina redactarea acordului în vreo două zile", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei.

Sursele citate au declarat că niciunul dintre negociatorii care reprezintă cele şase mari puteri - Grupul 5+1 (membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite - plus Germania) - nu este îngrijorat de perspectiva unei eventuale prelungiri a negocierilor şi că aceștia vor rămâne la negocieri atât timp cât sunt productive, iar poziţiile se apropie.

Într-un editorial publicat în ediţia de miercuri a ziarului „The Financial Times“, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, scria că "pentru a ajunge la „da” este nevoie de curajul de a urca la înălţime, suficientă tărie pentru a fi flexibil, îndrăzneala de a rupe cu vechile obiceiuri şi, mai presus de toate, o viziune pentru un viitor mai bun".



12