Administrația Trump creează îngrijorare în rândul jurnaliștilor cu privire la libertatea presei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Administrația Trump creează îngrijorare în rândul jurnaliștilor cu privire la libertatea presei

19 Noiembrie 2016 / 19:04 481 accesări

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), o organizație neguvernamentală independentă care susține libertatea presei, și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește angajamentul administrației Trump de a asigura libertatea presei în Statele Unite în timpul mandatului din următorii patru ani, se arată într-un comunicat de presă trimis Agerpres.

CPJ a trimis o scrisoare vicepreședintelului ales al Statelor Unite, Mike Pence, pentru a-i solicita o întâlnire și a-i atrage atenția asupra pericolelor care ar putea decurge din limitarea accesului la informație, arată sursa citată.

'Ne dorim să reamintim oficialilor care vor prelua funcțiile în următoarea perioadă că există pericolul ca orice hărțuire a presei în Statele Unite ar putea fi folosită de regimuri opresive din lume drept pretext pentru a-și persecuta oponenții', se arată în scrisoarea adresată lui Pence.

Organizația neguvernamentală cercetează abuzurile asupra libertății presei, inclusiv atacuri, amenințări și cenzură, și militează pentru politici care susțin accesul liber la informațiile de interes public.

CPJ precizează că și în timpul administrației Obama jurnaliștii au întâmpinat dificultăți în obținerea unor informații cruciale de la surse oficiale, oficiali care au oferit informații clasificate presei au fost în mod agresiv urmăriți penal, iar Departamentul Justiției a confiscat înregistrările telefonice și corespondența electronică mai multor jurnaliști. Mai mult, CPJ a mai lansat în 2013 un raport în care critica administrația Obama pentru lipsa de transparență.

Organizația și-a mai exprimat îngrijorarea în timpul campaniei electorale, când Donald Trump, pe atunci candidatul republican, a obstrucționat mai multe organizații mass-media, a atacat verbal mai mulți reporteri și a 'amenințat climatul în care jurnaliștii au reflectat campania electorală și alegerile'.

'Aceste evenimente petrecute în SUA dau un exemplu de rău augur restului lumii, unde există guverne care își justifică intervențiile în presă cu argumentul siguranței naționale, unde presa este țap ispășitor și unde politicienii acuză jurnaliștii și creează un climat propice atacurilor asupra libertății presei,' se arată în scrisoare.

Conform CPJ, vicepreședintele ales este unul din susținătorii primului amendament din Constituția SUA care garantează dreptul la liberă exprimare și libertatea presei și este membru fondator al Comitetului pentru Libertatea Presei din Congresul american.



12