Blocaj total în administrația americană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bugetul federal, "sabotat" în Congresul SUA

Blocaj total în administrația americană

Externe 21 Ianuarie 2018 / 16:01 547 accesări
Președintele american Donald Trump este afectat direct de problemele din Congresul SUA

Președintele american Donald Trump este afectat direct de problemele din Congresul SUA

Blocajul din Congresul SUA, care a împiedicat alocarea pe termen scurt a fondurilor pentru funcţionarea guvernului, paralizează parţial administraţia americană. Lipsa unui vot în Congres, până la termenul-limită de vineri la miezul nopţii, a lăsat guvernul SUA şi diferite autorităţi federale fără finanţare, în aşteptarea adoptării bugetului anual. În astfel de situaţii, angajaţii care nu au roluri vitale sunt trimişi în şomaj temporar. Ultima oară, administraţia a fost paralizată astfel în octombrie 2013, iar ulterior Congresul a adoptat măsuri pentru plata retroactivă a drepturilor neachitate personalului bugetar.Primele notificări privind concediile fără plată au venit sâmbătă, iar pentru zilele lucrate până acum plăţile urmează să se facă pe 26 ianuarie.

Departamentul Apărării a comunicat că problema nu afectează operaţiunile militare în Afganistan, Irak şi Siria. Cei 1,3 milioane de militari americani vor rămâne la datorie. În schimb, este posibilă trimiterea temporară în şomaj a personalului civil neesenţial. În Departamentul Justiţiei, se aşteaptă să îşi poată continua activitatea circa 95.000 de angajaţi din cei aproape 115.000. Cifra de personal de la Casa Albă se va reduce cu peste 1000 din totalul de 1715.

Unul din efectele neprevăzute este că preşedintele Donald Trump ar putea să nu mai participe săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia. Trump şi-a anulat deja o deplasare în Florida, la clubul său Mar-a-Lago, iar directorul pentru buget al Casei Albe, Mick Mulvaney, a afirmat sâmbătă că participarea la Davos este luată acum în considerare, atât din punctul de vedere al preşedintelui, cât şi al cabinetului, doar de pe o zi pe alta. Programul lui Donald Trump în Elveţia prevedea şi o întâlnire cu premierul britanic Theresa May.12