Ce trebuie să faci de Sf. Dumitru pentru a fi păzit de rele tot anul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiții și superstiții Ce trebuie să faci de Sf. Dumitru pentru a fi păzit de rele tot anul
Lifestyle 25 Octombrie 2015 / 19:32 1154 accesări 0 comentarii

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, se prăznuieşte pe 26 octombrie, fiind unul dintre marii sfinţi mucenici, făcător de minuni şi tămăduitor. Sărbătoarea Sfântului Dumitrueste asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. În tradiția populară,Sf. Dumitru usucă toate plantele și dezfrunzește codrul, fiind cel care descuie iarna. Există credința că pe 26 octombrie căldura intră în pământ și gerul începe să-și arate colții. Se mai spune că cei care vor păzi cu sfințenie sărbătoareade Sfântul Dumitru vor fi feriți de bolisau lovituri. O serie de obiceiuri sunt păstrate din străbuni în satele din Bărăgan, ritualuri despre care se crede că aduc sănătate, protejează de rele și îi ajută pe tineri să își găsească perechea. Astfel, în ajunul sărbătorii se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul, iar tinerii - pentru a se căsători. Focul are rol purificator și protector, apărând împotriva relelor, necazurilor și ținând la distanță fiarele pădurii. Un altobicei de Sfântul Dumitrueste în Dobrogea. Mai mulți tineri se întâlnesc în fața unei case, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale. Obiceiul se mai numește și“datina Saiegiilor”.

POȚI AFLA CUM VA FI IARNA Unii cred că, așa cum e ziua deSâmedru, așa va fi toată iarna. Se mai spune că, dacă laSâmedrue vremea aspră, va fi iarna bună, iar alții cred că dacă va fi la Sâmedru vremea bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Un alt mod de a afla încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmărești mersul oilor în dimineața de Sf. Dumitru. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă, în schimb, se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

Tot de Sfântul Dumitru se tunde coama cailor care au până la trei ani, pentru a avea un păr frumos. În această zi, femeile duc mâncare la biserică și dau de pomană celor trecuți în neființă. Nu rupeți florile care au rămas neculese în grădini dacă sunt încă neofilite.În tradiția populară, frumusețea lor este pentru sufletele celor morți.Pagina a fost generata in 0.1259 secunde