China bagă SRL-ul la ArcelorMittal Galaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

China bagă SRL-ul la ArcelorMittal Galaţi

Economie 03 Decembrie 2015 / 20:46 1294 accesări

Angajaţii Combinatului ArcelorMittal din Galaţi vor avea, în primul trimestru din 2016, timpul de lucru redus cu două - şase zile, măsura fiind luată de conducere din cauză că societatea este afectată de importurile masive de oţel ieftin din China, dar sindicatele dezaprobă reducerea timpului de lucru.

Purtătorul de cuvânt al Combinatului ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a declarat, joi, că angajaţii combinatului vor lucra, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2016, cu două zile mai puţin, excepţie făcând şefii de departamente, care vor lua patru zile libere, şi membrii Comitetului de Conducere, care vor avea şase zile libere. Măsura reducerii timpului de lucru, care va însemna, practic, mai puţini bani la salariu pentru angajaţi, a fost anunţată de administraţie din cauza problemelor cu care se confruntă societatea, afectată de importurile masive de oţel din China, la preţuri foarte joase, pe piaţa europeană.

"ArcelorMittal Galaţi anunţă că a luat măsuri puternice de protejare a resurselor, în această perioadă de timp, când afacerea este afectată de importurile masive de oţel din China, la preţuri foarte joase. Această situaţie afectează întreaga industrie europeană a oţelului. Pentru 2015, unitatea noastră a evitat să ia decizii cu impact social, dar pentru primul trimestru al anului 2016 este forţată să implementeze Săptămâna Redusă de Lucru (SRL)", a spus purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi. El a precizat că măsura a fost aleasă în locul şomajului tehnic pentru că "protejează într-o mai bună măsură veniturile angajaţilor".

Surse din cadrul ArcelorMittal Galaţi afirmă că, în acest an, în combinat s-au aplicat mai multe măsuri, precum reducerea unor cheltuieli sau încetinirea ritmului de lucrări de mentenanţă şi chiar a investiţiilor, din cauza problemelor cu care se confruntă compania pe fondul preţului scăzut al oţelului.

Sindicatul "Metalurgistul" a publicat, miercuri, pe pagina de Facebook, un proces-verbal din care reiese că reprezentanţi ai administraţiei Combinatului Arcelor Mittal Galaţi au transmis, la o întâlnire cu sindicaliştii, că "societatea se confruntă cu dificultăţi economice cauzate de nivelul redus al comenzilor şi al preţului la produse" şi că "previziunile şi vizibilitatea pentru trimestrul I al anului 2016 nu sunt deloc încurajatoare, astfel încât toate eforturile trebuie să se concentreze pe acţiuni şi măsuri aplicate în vederea menţinerii competitivităţii ArcelorMittal Galaţi într-un mediu tot mai exigent şi dificil". Astfel, se precizează că, pe lângă alte măsuri luate până acum, se impune de către administraţie, în perioada 1 ianuarie 2016 - 31 martie 2016, reducerea timpului de lucru cu două zile pentru toţi angajaţii Combinatului, excepţie făcând şefii de departamente, în cazul cărora programul de lucru se va reduce cu patru zile, dar şi membrii Management Committee, care vor avea un program redus cu şase zile. În continuare, se menţionează că stabilirea acestor zile se va face de comun acord între salariaţi şi manager, fără să se pericliteze activitatea societăţii, iar această măsură avantajează mai mult salariaţii decât soluţia aplicării şomajului tehnic. De asemenea, s-a mai spus de către administraţie despre aplicarea acestei măsuri, care nu va afecta planificarea concediilor din 2016, că este una dintre soluţiile "de natură a stabiliza situaţia economică a societăţii la acest moment şi de a menţine locurile de muncă în ArcelorMittal Galaţi".

Sindicaliştii din Sindicatul US Forum, Sindicatul Liber al Siderurgiştilor, Sindicatul ULP-AMG, Sindicatul "Solidaritatea" al Metalurgiştilor şi Sindicatul "Metalurgistul" arată, potrivit procesului-verbal, că nu sunt de acord cu cele transmise de reprezentanţii administraţiei, "atât timp cât nu s-au epuizat toate variantele de reducere a costurilor de orice natură (administrative, reparaţii etc)".

De asemenea, conform sursei citate, nici Sindicatul Siderurgistul AMG nu este de acord cu această măsură, motiv pentru care va transmite un punct de vedere în scris, astfel încât reprezentanţii acestuia să poată avea o întâlnire cu angajatorul pentru a obţine "un răspuns motivat la orice punct de vedere pe care-l va formula".

Combinatul ArcelorMittal Galaţi are în prezent aproximativ 6.400 de angajaţi.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1511 secunde