Continuă protestele împotriva ordonanței grațierii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Continuă protestele împotriva ordonanței grațierii

Social 01 Februarie 2017 / 18:27 1123 accesări

Câteva mii de oameni protestează, miercuri seară, în faţa Guvernului faţă de proiectele adoptate de Executiv privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. "Sunt foarte dezamăgită. Am crezut cu toată fiinţa mea că nu se va întâmpla asta, că vor ţine cont de miile de oameni care au fost în stradă. Sunt dezamăgită că mă simt furată, atât eu cât şi copiii mei, că ne-au furat ţara. Noaptea trecută ne-au furat ţara", suţine o femeie care participă la proteste.

Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje și mai mulți jandarmi.

În noaptea de marți spre miercuri, la toate toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilaje metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. Peste 10.000 de oameni au protestat, imediat după anunțul Executivului, în fața Palatului Victoria.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că Guvernul a adoptat în ședința de marți seara un proiect de lege privind grațierea și unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar și o ordonanță de urgență privind modificarea Codurilor penale. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 1.25.

Peste 50.000 de oameni protestau în faţa Guvernului, nemulţumiţi faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale, la ora 20.00. Manifestanţii scandează "La puşcărie!" "Hoţii!", "Jos penalii!" sau "Kovesi, nu uita, noi suntem de partea ta!". Toate străzile din zonă sunt blocate, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei. În jurul orei 21.00, se adunaseră peste 80.000 de oameni, conform agențiilor de știri.

La ora 22.00, se strânseseră deja în faţa Guvernului peste 100.000 de oameni care protestau.

PESTE 50.000 DE OAMENI AU IEȘIT LA PROTEST LA SIBIU, CLUJ ŞI IAŞI. CIRCULAŢIE BLOCATĂ PE MARILE BULEVARDE

15.000 de oameni protestează, miercuri seara, pe străzile din Sibiu, cerând demisia Guvernului şi alegeri anticipate, iar la Cluj-Napoca sunt peste 20.000 de protestatari în stradă, care cer abrogarea OUG privind modificarea Codurilor Penale, blocând circulaţia.

Peste 15.000 de oameni scandează pe marile bulevarde din Sibiu, coloana de protestatari fiind de peste 4 kilometri, aceştia cerând în stradă demisia Guvernului şi alegeri anticipate. Protestatarii ocupă, la ora transmiterii acestei ştiri, două dintre cele mai mari bulevarde ale Sibiului, circulaţia fiind blocată. Oamenii scandează „La închisoare, nu la guvernare”, „Bucureşti, nu uita, Sibiu-i de partea ta”, „Pentru voi, pentru voi, îngheţăm pentru voi”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”.

Şi la Cluj-Napoca este blocat traficul între Mărăşti şi centrul oraşului. Protestatarii s-au întors spre centrul municipiului Cluj-Napoca după ce au mărşăluit în cartierul Mărăşti, coloana întinzându-se pe o lungime de peste 1,5 kilometri. Clujenii scandează „Abrogare”, „Demisia”, „Haideţi cu noi”.

În Iaşi, peste 10.000 de protestatari au plecat din centrul oraşului în marş, scandând „Vrem program de guvernare şi penali la închisoare”, „Bucureşti, nu uita, Iaşiul e de partea ta” şi „Abrogaţi şi plecaţi”.

La Arad, 1.500 de oameni protestează pe bulevardul central al oraşului, în fruntea coloanei fiind un tânăr care s-a costumat în Moarte, purtând în mâini o coasă, circulaţia fiind blocată.

INCIDENTE LA MITINGUL DIN PIAȚA UNIRII DIN IAȘI: PROTESTATARII AU ARUNCAT CU FUMIGENE

Incidente în Piața Unirii din Iași, unde protestatarii au aruncat două fumigene în mulțime, la miting participând peste 10.000 de oameni. Potrivit unor surse, fumigenele au fost aruncate în zona în care se aflau câțiva membri ai galeriilor sportive.

JANDARMERIA: PARTICIPANȚII LA MANIFESTAȚII SĂ CONTINUE SĂ ÎȘI EXERCITE DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE ÎN MOD PAȘNIC ȘI CIVILIZAT

Jandarmeria Română le cere participanților la manifestații să își exercite dreptul la libera exprimare în mod pașnic și civilizat și atenționează asupra gravității folosirii materialelor pirotehnice la astfel de evenimente. "Facem un apel către toți participanții la manifestațiile din spațiul public să continue să își exercite dreptul la libera exprimare în mod pașnic și civilizat. Atenționăm asupra gravității folosirii materialelor pirotehnice în condițiile în care în stradă sunt prezenți inclusiv minori. Folosirea acestor materiale contravine legii, poate avea consecințe grave asupra celor din jur, iar panica, de asemenea, poate produce incidente nedorite", se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Jandarmeriei. Totodată, Jandarmeria infirmă orice estimare a numărului de participanți. "Jandarmeria Română nu va face estimări publice, neavând atribuții legale în acest sens sau instrumente specializate, putând face doar o proiecție în vederea dimensionării dispozitivelor de ordine", se menționează în mesaj.

Jandarmeria face apel la cetățeni să nu se implice în conflicte de nicio natură. "Dacă sunteți martorii unor fapte antisociale, sesizați imediat forțele de ordine! Nu vă implicați în conflicte de nicio natură și respectați indicațiile forțelor de ordine", se mai precizează în mesajul citat.

PIAȚA VICTORIEI: UNII PROTESTATARI AU ARUNCAT CU TORȚE ȘI PIETRE CĂTRE JANDARMI

Unii dintre protestatarii din Piața Victoriei au aruncat, miercuri seară, cu petarde și torțe către jandarmi, oamenii legii folosind gaze lacrimogene și ridicând gardul în zonă. Incidentele au loc în zona bulevardului Iancu de Hunedoara, unii manifestanți aflați la fața locului precizând că protestatarii care au aruncat cu petarde și torțe înspre jandarmi ar fi reprezentanți ai galeriilor de fotbal. Jandarmii au reacționat folosind gaze lacrimogene. “Au fost executate violențe asupra forțelor de ordine, mesajul pe care îl transmit și pentru cei care sunt în piață este ca toate persoanele să părăsească Piața Victoriei. Vom folosi materialele din dotare. Pentru siguranța lor, mesajul pe care îl transmit e să părăsească zona”, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Pe de altă parte, un număr foarte mare de persoane s-a delimitat de cei care au aruncat cu petarde și torțe către jandarmi, scandând "Nu așa!".

Vezi video aici:

https://youtu.be/s1lKDhctaGM12