FĂRĂ PRECEDENT! Vezi, CONCRET, creșterile salariale din Sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se intră pe un făgaș normal? FĂRĂ PRECEDENT! Vezi, CONCRET, creșterile salariale din Sănătate!
Sănătate 08 Februarie 2018 / 17:42 1627 accesări 4 comentarii

Este fără precedent, în România, ceea ce se va produce în sistemul sanitar în cel mai scurt timp: creșteri salariale chiar și de 172%! Nimeni nu ar fi crezut, vreodată, că personalul medical ar putea să câștige asemenea lefuri în țara noastră. Anunțurile pe care le tot fac, de ceva timp, guvernanții întăresc cele spuse și ne fac pe toți să credem că, într-adevăr, personalul medical va pleca acasă, după o lună de muncă, cu lefuri asemănătoare colegilor din UE. După ce ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat, nu cu mult timp în urmă, creșterile salariale de necrezut, pe 8 februarie, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vine cu aceleași informații.

Astfel, în urma aplicării noii Legi a salarizării, salariile personalului medical vor înregistra creșteri semnificative. Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape: începând cu 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plata la 31 decembrie 2017; începând cu 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

Cu 1 martie 2018, salariile brute de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70% și 172%.

Exemple de creșteri salariale nete, la care se vor adăuga sporurile, gărzile și contravaloarea indemnizației de hrană: ”Dacă salariile personalului medical vor ajunge în foarte scurt timp la nivelul altor state dezvoltate din UE, trebuie să oferim și servicii medicale la nivel european. Sunt convinsă că nu este doar așteptarea mea, ci a tuturor pacienților care au nevoie de un act medical de calitate atunci când ajung la spital”, a declarat ministrul Sănătății.

CONCRET Vă prezentăm și alte exemple de creșteri ale salariilor brute de bază: medic rezident anul III unităţi sanitare clinice: 103% (8.343 lei); medic primar, anatomie patologică şi medicină legală: 71% (20.234 lei); medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 106% (7.098 lei); asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 67% (5.545 lei); medic primar, unităţi sanitare neclinice: 172% (15.254 lei); asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice: 70% (4.794 lei)

De asemenea, medicii rezidenți, în funcție de specialitate și gradul de pregătire, vor beneficia de creșteri ale salariului de bază (nete) între 151% și 287%.

Eșalonat, până în 2022, vor beneficia de creșteri salariale și alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu: SALARIU BRUT: infirmieră din unităţi sanitare neclinice: 145% (4.420 lei); ambulanţieri: 99% (5.143 lei); logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unităţi clinice: 82% (5.303 lei).

De asemenea, Legea salarizării impune alinierea din punct de vedere al salarizarii pentru funcții similare ocupate în instituțile statului, cum este cazul funcțiilor de conducere din cadrul MS și serviciile publice deconcentrate ale MS (DSP). Biologii, biochimiștii și fizicienii din cadrul DSP au beneficiat de o creștere a salarilor în ianuarie 2017, când au fost echivalați la nivelul a 75% din salarile personalului de la CNAS.

Exemple creșteri salariale în ianuarie 2017: asistent principal studii superioare - 86%; biolog, chimist, biochimist, fizican principal - 74%; biolog, chimist, biochimist, fizican specialist - 90%. De asemenea, de creștere salarială cu 84% au beneficiat, în ianuarie 2017, și psihologii principali din cadrul DSP.

Funcţiile publice de conducere de conducere din cadrul DSP-urilor (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu funcțiile similare de la nivelul celorlalte ministere, anunță MS. În contextul alinierii veniturilor salariale la nivelul anului 2022, s-au operat ajustări ale veniturilor și în cadrul aparatului central pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere din categoria înalţilor funcţionari publici, funcţii publice de conducere de director general, director şi adjuncţii acestora şi şef birou.

SPORURI! ”Facem precizarea că regulamentul de sporuri pentru personalul din sistemul sanitar este în dezbatere și vor avea loc întâlniri cu reprezentanții confederațiilor sindicate reprezentative la sediul MS. Acest regulament va fi produsul unor consultări reale, înainte să fie înaintat Guvernului în vederea aprobării. Beneficiarii acestui regulament vor fi personalul medical. Pentru personalul TESA și muncitori există reglementare distinctă, aprobată prin Hotărâre de Guvern, care nu se aplică în 2018, când categoriile beneficiare vor încasa cuantumul sporului avut în decembrie majorat cu 25%”, potrivit MS.Pagina a fost generata in 0.1588 secunde