Foşti şefi DIPI, acuzaţi oficial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Foşti şefi DIPI, acuzaţi oficial

Justiție 04 Octombrie 2016 / 15:19 552 accesări

Foştilor şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) Gheorghe Nicolae şi Rareş Văduva li s-a adus la cunoştinţă marţi punerea în mişcare a acţiunii penale, aceştia fiind acuzaţi că ar fi delapidat bani din fondurile operative. "S-a pus în mişcare acţiunea penală exact pentru aceleaşi fapte pentru care s-a dispus acum ceva vreme continuarea urmăririi penale. Clientul meu şi-a păstrat dreptul de a nu da nicio declaraţie în aceste momente procesuale. Anticipez şi o trimitere în judecată. Într-adevăr, există bază legală pentru declasificarea oricărei informaţii clasificate, însă ce pot să vă asigur e că există o bază legală atunci când, în baza unor analize, s-a apreciat că nu e în interesul activităţii de informaţii declasificarea acelor informaţii", a declarat George Pop, avocatul fostului şef al DIPI Gheorghe Nicolae. Şi fostului şef al DIPI Rareş Văduva i s-a adus la cunoştinţă punerea în mişcare a acţiunii penale. "Activitatea mea la DIPI s-a desfăşurat cu respectarea strictă a legii şi a reglementărilor în vigoare. Am convingerea că vom reuşi să demonstrăm că această construcţie judiciară este, să zicem, o eroare. Cadrul legal care permite clasificarea e acelaşi care permite şi declasificarea", a declarat Rareş Văduva la ieşirea din sediul DNA.

SCURT ISTORIC

La finalul lunii august, alţi 18 angajaţi ai DIPI din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost puşi sub învinuire în dosarul în care sunt cercetaţi şase foşti şefi ai instituţiei. Cei 18 angajaţi ai DIPI sunt urmăriţi penal pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii DNA susţin că aceştia, "sub pretextul existenței unor cheltuieli pentru activități informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere și în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituției ori au fost folosite in interes personal de către persoane din conducerea instituției".

De asemenea, angajaţii DIPI sunt acuzaţi că au atestat în fals necesitatea unor cheltuieli operative, că şi-au însuşit sume de bani din fondurile operative, că s-au folosit de rapoartele Compartimentului fonduri operative deşi ar fi cunoscut că acestea sunt întocmite în fals, mai anunţă DNA. Potrivit procurorilor anticorupţie, există probe la dosar care atestă că, între 2014-2015, peste 220.000 de lei ar fi fost deturnaţi din fondurile operative ale DIPI pentru cheltuieli de protocol, suma care ar fi fost însuşită în scop personal fiind de aproximativ 70.000 de lei.

În acest nou dosar care vizează suspiciuni de corupţie la nivelul DIPI au fost puse, în total, sub urmărire penală 24 de persoane, şase dintre acestea fiind cu funcţii de conducere la data presupuselor fapte. Fostul şef al DIPI Rareş Văduva şi alţi cinci foşti şefi din instituţie, respectiv Gheorghe Nicolae, Gelu Oltean, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa şi Ioan Dorin Popa, au fost puşi sub urmărire penală de DNA, fiind acuzaţi că ar fi delapidat bani din fondurile operative. Rareş Văduva a fost schimbat de la conducerea instituţiei prin ordin al premierului Dacian Cioloş, acesta din urmă numindu-l la conducerea DIPI pe Mihai Cristian Mărculescu.12