În premieră! Obama impune noi sancţiuni Coreei de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Testele nucleare ale regimului, ilegale

În premieră! Obama impune noi sancţiuni Coreei de Nord

Externe 17 Martie 2016 / 18:13 448 accesări
Barack Obama a declarat că sancţiunile

Barack Obama a declarat că sancţiunile "nu vizează poporul nord-coreean", ci doar conducerea sa

Preşedintele american, Barack Obama, a emis un ordin executiv prin care impune noi sancţiuni Coreei de Nord, în urma celui de-al patrulea test nuclear şi lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune, pe care Casa Albă le-a catalogat drept "ilegale", relatează BBC News online. Ordinul blochează active guvernamentale nord-coreene în America şi interzice exporturile sau investiţiile americane în Coreea de Nord. El extinde puterea de a introduce pe oricine pe lista americană de sancţiuni, inclusiv alţi cetăţeni decât americani care cooperează cu regimul stalinist. Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune pe 7 februarie şi a afirmat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen pe 6 ianuarie, sfidând sancţiuni care i-au fost impuse anterior prin rezoluţii ONU.

Ordinul lui Obama include de asemenea măsuri din rezoluţia prin care Consiliul de Securitate al ONU a impus recent Phenianului cele mai dure sancţiuni din ultimele decenii. Documentul conţine totodată sancţiuni separate, adoptate de Congres şi promulgate de preşedinte în februarie. "Statele Unite şi comunitatea internaţională nu vor tolera activităţile nucleare şi balistice nord-coreene ilegale şi vom continua să impunem costuri Coreei de Nord, până când îşi va respecta obligaţiile internaţionale", a declarat miercuri Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe. Obama a declarat că sancţiunile "nu vizează poporul nord-coreean", ci doar conducerea sa. Este necunoscut ce active deţine Coreea de Nord în Statele Unite, iar comerţul între cele două ţări este foarte redus, însă extinderea puterii în legătură cu lista neagră reprezintă o măsură semnificativă pentru Washington.

Este pentru prima dată când Statele Unite impun sancţiuni de ordin general în domeniul comerţului, ca cele care au vizat Iranul şi Myanmarul. În contextul unor tensiuni puternice în regiune, Phenianul l-a condamnat miercuri pe un student american la 15 ani de muncă forţată, pentru "infracţiuni grave" împotriva statului. Statele Unite au îndemnat Coreea de Nord să-l elibereze imediat pe Otto Warmbier, în vârstă de 21 de ani, arestat pentru că a încercat să fure un obiect inscripţionat cu un mesaj de propagandă de la hotelul la care a fost cazat într-un sejur în ianuarie.

Statele Unite şi Coreea de Sud efectuează luna aceasta exerciţii militare anuale, care generează de obicei tensiuni, însă anul acesta Phenianul a ameninţat că va lansa un "atac nuclear preventiv" împotriva americanilor şi sud-coreenilor.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1749 secunde