ÎNGRIJORĂTOR! În 10 zile, 8 DECESE cauzate de virusul gripal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vești proaste ÎNGRIJORĂTOR! În 10 zile, 8 DECESE cauzate de virusul gripal
Sănătate 08 Februarie 2018 / 12:36 3560 accesări 2 comentarii
Constanța rămâne în continuare pe locul 2 în țară în ceea ce privește numărul cazurilor de gripă

Constanța rămâne în continuare pe locul 2 în țară în ceea ce privește numărul cazurilor de gripă

Sezonul afecțiunilor respiratorii este în plină desfășurare, iar specialiștii ne avertizează că bolile de sezon trebuie luate foarte serios în seamă, mai ales că, la nivel național, au fost semnalate deja 16 decese confirmate cu virus gripal. Numai în 10 zile au fost raportate 8 decese, atât adulți cât și un copil de 8 ani! O atenție sporită trebuie să aibă și constănțenii, județul nostru rămânând în continuare pe locul 2 în țară în ceea ce privește numărul cazurilor de gripă; în perioada 29 ianuarie - 4 februarie, au fost semnalate 63 de cazuri de gripă, în vreme ce în București au fost înregistrate 115 cazuri.

Vești proaste de la specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au fost date în 8 februarie: creșterea numărului cazurilor de afecțiuni respiratorii severe, gripă și chiar decese. În doar 10 zile au fost raportate nu mai puțin de 8 cazuri de deces. Și-au pierdut viața ca urmare a complicațiilor produse de virusul gripal: bărbat de 66 de ani, din jud. Bihor, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip B; bărbat de 50 de ani, din jud. Mureș, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09; bărbat de 40 de ani, din jud. Mureș, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09; bărbat de 73 de ani, din jud. Iași, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09; fetiță de 8 ani, din jud. Neamț, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09; femeie de 66 ani, din jud. Iași, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09; bărbat de 78 ani, din jud. Dâmbovița, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09; bărbat de 62 ani, din jud. Iași, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

Menționăm că, de la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate 16 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 11 tip A, subtip (H1)pdm09 și 5 tip B, față de 21 în sezonul precedent, dintre care 19 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 și 1 tip A, potrivit INSP.

CONSTANȚA, ÎN CONTINUARE PE LOCUL 2 ÎN ȚARĂ

Constanța rămâne în continuare pe locul 2 în țară în ceea ce privește numărul cazurilor de gripă. Astfel, în perioada 29 ianuarie - 4 februarie, în județul nostru au fost semnalate 63 de cazuri de gripă, în vreme ce în București au fost înregistrate 115 cazuri. Specialiștii spun că activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (București, Iași și Constanța) cu tendință de extindere regională și cazuri sporadice în unele județe.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 108.240, cu 12.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (96.424) și cu 23.7% maimare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (87.492).

ACCES LIMITAT!

La Constanța, în condițiile date, au fost luate deja măsuri. În această perioadă, nu se mai intră ca până acum în cea mai mare unitate sanitară din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța. Conducerea SCJU s-a văzut nevoită să impună reguli stricte, în condițiile în care sunt semnalate și decese în rândul pacienților internați. Astfel, cine vrea să viziteze pe cineva în SCJU, trebuie să știe: poate intra la pacient o singură persoană, doar între orele 13.30 și 17.00. Este foarte important de știut că dacă aveți e cineva drag pe patul de spital în secțiile ATI Adulți și Copii, dar și Oncologie, accesul este interzis. De ce? Aici sunt tratate persoane care au o imunitate extrem de scăzută, iar orice afecțiune în plus poate fi fatală respectivilor pacienți. Așa că dacă țineți la ei, trebuie să înțelegeți această radicală decizie. Accesul este limitat și în secțiile de Obstetrică Ginecologie I și II, Nou-născuți și Pediatrie. Cum au primit unii vizitatori această decizie? Cum era de așteptat, unii sunt total de acord, în vreme ce alții o critică. ”Ar fi putut să ne lase să intrăm. Ne puneam măști, halate, totoși. Care e problema? Oricum, la câte infecții sunt în spitalul asta?!”, a spus un aparținator al unui bolnav internat în Secția Urologie. Un altul s-a arătat la fel de indignat: ”E o prostie. Să fim serioși. În fiecare iarnă, aceeași poveste. Normal că sunt gripe. Acum ce facem, închidem spitalele? Să nu intre la bolnavii internați ăia cu răceală sau gripe”. Pe de altă parte, sunt și aparținători care sunt de acord cu decizia conducerii SCJU: ”Foarte bine. Doamne ferește de mai rău. Și așa săracii sunt bolnavi. Se mai aleg și cu vreo gripă. Am venit și cu frații să o vedem pe mama, dar intru doar eu. Îi fac o poză să îi vadă și ei”, a spus un alt vizitator.

EPIDEMIE LA NIVEL EUROPEAN!

Având în vedere debutul la nivel național a circulației virusului gripal, specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (copii și adulți cu boli cronice - respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați). „Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

MĂSURI

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadreaza în nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei, potrivit Ministerului Sănătății (MS).

Reamintim că, pentru sezonul 2017-2018, MS a achiziționat 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

Până la 4 februarie 2018 au fost vaccinate antigripal 864.116 persoane din grupele la risc.

ANTIBIOTICELE NU SE UTILIZEAZĂ ÎN CAZUL GRIPEI, IAR SPECIALIȘTII RECOMANDĂ EVITAREA AUTOMEDICAȚIEI!

În cazul apariției simptomelor de boală, MS recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Taguri articol


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1492 secunde