Judeţul Constanţa, blocat de nămeţi! Autorităţile se învinuiesc reciproc!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Judeţul Constanţa, blocat de nămeţi! Autorităţile se învinuiesc reciproc!
Administrație 07 Ianuarie 2017 / 18:24 11556 accesări 11 comentarii

După mai bine de 36 de ore de viscol şi ninsori puternice, în sfârşit a catadicsit şi Comandamentul pentru Situații de Urgență să se întrunească în şedinţă pentru a analiza situaţia din judeţ, care, la drept vorbind, este dezastruoasă. Aproape toate drumurile sunt blocate cu nămeţi de zăpadă, care ating pe alocuri chiar şi patru metri, zeci de sate şi cătune rămân izolate, alte zeci de localităţi nu au curent electric şi apă şi sute de oameni care au fost salvaţi din nămeţi în ultima clipă de autorităţi. În tot acest peisaj, unii membri ai Comandamentului pentru Situații de Urgență au început să se acuze reciproc, dând vina unii pe alţii pentru dezastrul din judeţ.

DIRECŢIA REGIONALĂ DE DRUMURI ŞI PREFECTURA, OILE NEGRE

Cei arătaţi cu degetul au fost prefectul Adrian Nicolaescu şi directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, Marin Dima. Reprezentanții Consiliului Județean Constanța au solicitat atât prefectului, cât și directorului DRDP să demisioneze din funcţie. Primul a fost acuzat că a pierdut situaţia de sub control şi că nu a ştiut să coordoneze acţiunile de deszăpezire, iar şeful DRDP este acuzat că a fost absent în aceste zile, iar reprezentanții instituției fie au lipsit din peisaj fie au mințit opinia publică. Principala reclamație la adresa Prefecturii este legată de faptul că a lăsat fiecare instituție implicată în intervențiile pentru limitarea efectelor viscolului să își facă treaba necoordonat cu celelalte. Chiar dacă fiecare și-a făcut treaba (sau poate nu) pe parcela lui, numărul mare de localități izolate, numărul uriaș de constănțeni care încă nu au apă și căldură lasă să se subânțeleagă că județul nu este condus.

CE SPUN CEI DE LA ENEL

Un reprezentant al ENEL a indicat, sâmbătă, în jurul orei prânzului, că încă mai erau 31 de localităţi fără energie electrică: “Problema mare este intervenția, așa cum am solicitat de azi-noapte. Prioritare sunt zonele aglomerate, apoi încercăm cu cele izolate”, a declarat reprezentantul ENEL.

CE ZIC CEI DE LA RAJA

Din cauza lipsei de curent electric, automat, nici staţiile de pompare a apei ale RAJQ nu au cum să funcţioneze. „Avem, din păcate, 26 de localități fără apă, cele mai multe în sud: Albești, Tătaru, Comana, Vâlcele, Cerchezu, Măgura, Amzacea, General Scărișoreanu, Plopeni, Independența, Dumbrăveni și Movila Verde și acum, din cauza faptului că nu reușim să rezolvăm problema cu energia: la Biruința, Tuzla și Eforie Sud, de la 12:00 nu e apă. Nu am reușit să ajungem la intervenții cu utilajele noastre. Ne trebuie o șenilată pentru a ajunge la Biruința. Trebuie avut în vedere că energia electrică e căzută de vineri la Tuzla și Eforie Sud. Noi am extins comandamentul. La noi e regula: până are toată lumea apă suntem în comandament. Vestea bună e că orașul Constanța nu suferă, e în regim normal. În momentul în care avem energie electrică, cu siguranță avem și apă”, a spus reprezentantul RAJA în Comandament.

INEFICIENŢA AUTORITĂŢILOR ARE EFECTE ASUPRA OAMENILOR

Pentru că judeţul Constanţa a fost lovit de un viscol puternic, este de înţeles că misiunea autorităţilor a fost extrem de grea şi că lupta cu zăpada viscolită permanent a fost una sisifică. Ok, câtă vreme a nins și a viscolit, s-au închis drumurile, s-au salvat oamenii blocați pe străzile județului. Întrebarea este însă, ce s-a întâmplat sâmbătă dimineață, când nu a mai nins câteva ore. Cel puțin în municipiul Constanța, de exemplu, locuitorii care au așteptări de la administrație, ar fi vrut să vadă mișcare. Câteva artere rutiere principale curățate mai abitir, până la reinstalarea ninsorii. Revenind însă la nivel județean, mii și zeci de mii de oameni suferă, stau în beznă și, probabil și în frig, dacă au avut proasta inspirație să se bazeze pe centrale electrice, fără apă, pentru că... ce? Pentru că autoritățile nu sunt în stare să asigure antemergători pentru echipele de intervenție ale operatorilor de utilități? Fiind prea ocupate să ne spună sec că s-au închis drumurile și că trebuie să stăm în casă? Păi, ce faceți domnilor prefect, președinte de Consiliu Județean și primar (al oricărei localități) cu persoanele care v-au ascultat și au rămas acasă iar acum nu au curent și apă? Ce vină au ei. Să nu uităm însă de personajul principal din toată această tevatură – Enel. Care, la fiecare vânt mai sănătos ne anunță că are nevoie de ajutor să ajungă la intervenții. Întrebarea principală este: de ce pică peste jumătate din rețele? De ce nu pică sporadic curentul într-un oraș, o comună-două și primim vești de genul cartiere întregi din Constanța nu au curent de 8 – 10 ore, 90 de localități din județ nu mai au energie, cum a fost în prima zi a codului de viscol și ninsori? Nu cumva Enel are mari probleme cu infrastructura pe care uită să o modernizeze (și pe teren, nu doar pe hârtie)? Cine îi ia la întrebări pe acești domni? Nimeni.

ZĂPADĂ DE 4 - 5 METRI

Pentru a le face oamenilor o idee despre cum se prezintă situaţia din judeţ, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (DRDP), Lucian Lungoci, a declarat că sunt foarte multe drumuri județene cu zăpadă de peste patru metri. „La nașterea de vineri noapte (amintim că o femeie a fost nevoită să nască într-o şenilată, n.r.), utilajul nostru a rămas blocat pe un deal din Băneasa. S-au dus la Dobromir o freză și o lamă – vă dați seama a durat șase ore să parcurgem o distanță de 7 km! Pentru ultima sută de metri s-a degajat zăpada într-o oră și un sfert. Cantitățile de zăpadă sunt fantastic de mari, nu am văzut niciodată așa ceva. Putem să intervenim doar cu utilaje de mare capacitate, cele mici nu fac față. Avem freze și vole de capacitate mare. Pe secții, la Hârșova o freză intervine pe DN2A la Horia-Pantelimon, pentru a deszăpezi o salvare. Un alt utilaj la Gârliciu, la o altă salvare. La Saraiu mutăm o freză și o wolă. Toate aceste utilaje au fost uzate la maximum de 30 de ore, trebuie să schimbăm și piese. (…) O wolă cu lamă în spate pe DJ222, o altă volă pe DJ226 la Grădina – Cogeleac - Râmnic. La Cuza Vodă ne chinuim de trei ore să ajungem la Medgidia - Peștera - Ivrinezu. La plecarea din Medgidia, sunt maluri de zăpadă de patru metri, se înaintează greu și cu wola. (…) Am dus o freză la Culmea, unde sunt blocate câteva TIR-uri, iar șoferii nu au vrut sub nici o formă să abandoneze TIR-urile, ne ajută și primăria Ovidiu și vrem să eliberăm drumul până la Poarta Albă. La Băneasa, am reușit dimineață să deblocăm șenilata. Este alimentată și a plecat deja cu proaspăta mămică, copilul este în siguranță, mama are probleme medicale, drumul național este blocat, am încercat pe ruta Pietreni – Medgidia, dar nu putem trece la Medgidia, am decis să mergem la Ostrov, apoi să meargă la Călărași. (…) la Topraisar facem legătura cu Mereni și de la Movilița la Potârnichea, ca aceste localități să fie alimentate cu pâine, apă; apoi spre Biruința, să poată ajunge ENEL. Ca prioritate, ne-am stabilit încă de ieri intervenții, indiferent că a fost drum județean, comunal, am intervenit să luăm persoanele să le aducem spre oraș, să însoțim salvările, să facem aceste coridoare pentru a alimenta localitățile cu pâine, apă sau pentru ENEL. Nu este cazul să deschidem drumurile județene pentru traficul larg”, a spus Lungoci. De menționat, Lungoci a atras atenția că personalul instituției lucrează de peste 30 de ore, fără oprire.

11 comentarii

O 21:44:44 / 07 Ianuarie 2017
pla

In rasa voastra de panarame incompetente ca vreti sa faceti deszapezirea cu utilaje folosite in constructii, nicio panarama nu cumpara utilaje de deszapezire pentru doar cateva interventii

Nazi 01:14:16 / 08 Ianuarie 2017
Opinie

Păi cu masina de gunoi faceti dezapezire nu le-am umflat buzunarul cu taxe la gunoi nesimtite acum le mai dati si milioane de lei pentru dezapezire. Popîndău scoate la dezapezire cei 44000 care te-au votat si asistatii sociali care âi tii doar pentru votare.

Constantean 07:57:10 / 08 Ianuarie 2017
Fagadau veșnic depasit

Fagadau este veșnic depășit de situație, toata viata a fost un pupincurist, pe vremea lui Mazare nu se întâmpla asa ceva. Fagadau nu este in stare nici sz zugrăvească ce a construit Mazare.

Alina 08:16:42 / 08 Ianuarie 2017
Dezastru

Este incredibil! Prosteala asta inseamna deszapezire?! In doua zile si ceva nu au fost in stare sa arunce cu sare pentru a se topi zapada de pe carosabil. Pe Lapusneanu au trecut cu frezele blocand o strada secundara de langa Saguna. Pana la ora aceasta trebuia sa se vada asfaltul. Am stat 12 ani in Bucuresti, dar asa ceva nu am trait, pana cand si in spatele blocurilor deszapezeau. Parca am trai intr-un sat, nu intr-un oras mare si important.

Ion amariei 10:03:22 / 08 Ianuarie 2017
Incompetenti

Cand avem Incopetenti ordinari numiti politic ce poate sa iasa?dezapeziri ineficiente cu utilaje de constructie alandala fara coordonare si plan de actiune DN uri importante blocate cand viscolul s a terminat de mai bine de 24 ore, Si cand nimeni nu ii propune inca pentru streang pe acesti domni dragilor ne cam meritam soarta

ARABU 12:12:04 / 08 Ianuarie 2017
ENEL

ENEL companie de 2 bani ... ar trebui alungati din tara broscarii astia nenorociti care stiu doar sa ia bani fara sa faca investitii

Scorpia 13:21:18 / 08 Ianuarie 2017
RAJDP

Da Consiliul Judetean si Tutuianu ce fac? RAJDP nu e in subordinea lor? Lungoci nu este omul PSD? Nu stiu cum sa arunce vina in alta parte.Oricine e vinovat numai ei ,nu

Rake 15:21:26 / 08 Ianuarie 2017
Puturosi 100%

Autoritati de rahat,oras de rahat!Se merge pe carosabil ca la tara.Nimeni nu iese sa dea o lopata in fata scarii de bloc.Porcariile alea de masini de gunoi imping cu lama zapada pe trotuara iar putorile de locatari nu catadicsesc sa iasa sa faca ceva curatenie.Un oras de putori care asteapta sa le faca autoritatile tot.Ba chiar sa le "arda" si nevestele...

România și Constantza 23:05:02 / 08 Ianuarie 2017
O zăpadă a arătat ce fel de conducatori aveam ?!

Să vă fie rușine, puturoșilor de politicieni, la vorbe, nu, vă întrece nimeni, dar la treabă sunteți : " la plăcinte înainte, dar la război înapoi " ! Salariile le încasați, să dați salariile înapoi statului și să răspundeți în fața legii, pentru ce nu ați făcut și atâțea oameni au avut de suferit de pe urma lipsei voastre de activitate de la : Bobotează ( 6 ianuarie 2016 ) și până astăzi, duminică ( 8 ianuarie 2016 ) ! Incompetenților, dezinteresaților.......... : Consiliul Județean Constantza, Prefectul județului Constanța, primarul D Făgădău, Consiliul Local Constanța, cei de la Polaris, cei de drumuri și poduri.......... ! Ați distrus liniștea orașului Constanța și județului Constanța ! Sunteți oameni fără milă de oameni, RUȘINEEEEEEEE TUTUROR !!!!!!!!

lyly 23:09:44 / 08 Ianuarie 2017
inadmisibil!

Polarisul a iesit la vrajeala.stradutele sunt pline de zapada, bulevardele sunt la fel.nu se vede asfaltul.cine stie cand il vedem.e trist in 2017asa ceva!

doris 10:39:07 / 09 Ianuarie 2017
hai sa ne vedem lungul nasului

Palaz face daaa sintem dusi rau dak avem sperante la ceva bun de la acest bugetar care...Sa nu mai dezvoltam stim cu toti cine ii Palaz Claudiu,sigur al 10 deget de scobit in sap te fitilarul sef.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2278 secunde