Mircea Băsescu își trăiește ultimele zile la închisoare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă cerere de eliberare condiționată

Mircea Băsescu își trăiește ultimele zile la închisoare?

Justiție 09 Iulie 2017 / 15:17 1947 accesări

Mircea Băsescu este cu un picior afară din închisoare. Fratele fostului președinte Traian Băsescu a făcut o nouă cerere de eliberare condiționată, ce va fi analizată de către magistrații Judecătoriei Medgidia în 12 iulie. Este cea de-a treia cerere de eliberare condiționată pe care o face Mircea Băsescu.

ALTE CERERI RESPINSE

La jumătatea lunii februarie a acestui an, Judecătoria Medgidia a admis o altă propunere de eliberare condiționată, motivând că Băsescu a executat fracția prevăzută de lege, nu este recidivist, iar timpul executării pedepsei a fost „suficient pentru reeducarea acestuia”, condamnatul dând „dovezi temeinice de îndreptare”. Nefiind definitivă decizia Judecătoriei Medgidia, DNA a atacat-o la Tribunalul Constanța, care a admis contestația, refuzând eliberarea. În aceeași perioadă, regimul de detenție al lui Mircea Băsescu a fost schimbat de la semideschis la deschis, iar el a fost mutat la secția exterioară a Penitenciarului Poarta Albă, de la Valu lui Traian. O altă solicitare de eliberare condiționată a fost depusă în octombrie 2016, însă și aceasta a avut aceeași soartă. În luna decembrie a anului trecut, Băsescu a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând încălcarea dreptului la libertate şi la un proces echitabil. Apărătorul său a precizat că se cere Curţii Europene să spună dacă magistrații au judecat corect atunci când i-au respins eliberarea.

DE CE A FOST CONDAMNAT

Amintim că fratele fostului președinte a fost condamnat, în iunie 2016, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. Conform legii, el întrunește condiţiile pentru eliberare condiționată - are peste 60 de ani, deci execută doar o treime din pedeapsă, iar timp de 12 luni s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu. Cu toate acestea, Tribunalul Constanţa, în motivarea pe care a dat-o atunci când a admis contestația DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu, şi-a motivat decizia susținând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată, de patru ani de închisoare, şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care șapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.12
Pagina a fost generata in 0.2412 secunde