Preţ record pentru coperta unei reviste de benzi desenate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preţ record pentru coperta unei reviste de benzi desenate

Monden 04 Iunie 2012 / 00:00 404 accesări

Coperta unui număr al revistei de benzi desenate “Tintin en Amerique”, realizată în 1932, de scriitorul şi ilustratorul belgian Herge, a fost vândută cu suma record de 1,3 milioane de euro, la o licitaţie organizată de casa Artcurial, sâmbătă, la Paris. Coperta a fost cumpărată cu 1.338.509,2 euro (taxe incluse), de o persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat purtătorul de cuvânt al casei Artcurial. Precedentul proprietar o cumpărase cu 764.218 de euro, în 2008. Casa Artcurial, care nu a făcut publică suma estimată pentru această copertă, înainte de licitaţie, se aştepta totuşi ca opera să depăşească suma de un milion de euro, doborând astfel recordul din 2008.

Coperta în tuş şi guaşe colorate semnată de Herge, pentru un număr al revistei “Tintin en Amerique”, a fost realizată de autorul belgian pentru prima ediţie a acestui volum de benzi desenate, ce prezenta aventurile micuţului reporter Tintin, publicate de editura Petit Vingtieme, apoi reeditate de editura OgeO, în 1934 şi de editura Casterman, în 1935. În lume mai există doar cinci coperte originale în guaşe colorate ale unor reviste ce prezintă aventurile lui Tintin. Două dintre ele se află în colecţii private, inclusiv coperta vândută sâmbătă la Paris. Celelalte sunt găzduite de Fundaţia Moulinsart. După anii \'30, copertele revistelor cu Tintin au fost realizate în tuş iar culorile erau adăugate ulterior.

Piesa centrală a acestei licitaţii organizate de casa Artcurial, dedicată în întregime personajului Tintin şi creatorului său, Herge, celebra copertă îl prezintă pe micuţul reporter îmbrăcat în cowboy, pantaloni lungi, pălărie, cămaşă în carouri şi eşarfă roşie, aşezat pe o stâncă, în timp ce mănâncă dintr-o tigaie, iar câinele său, Milou, roade un os lângă el. În spatele lor, trei indieni purtând ornamente capilare din pene şi înarmaţi cu securi se pregătesc să organizeze o ambuscadă. Deşi acţiunea prezentată în albumul “Les Aventures de Tintin en Amerique” se petrece în principal într-un decor marcat de zgârie-nori şi automobile de oraş, Herge a optat pentru o imagine western a eroului său, pentru coperta revistei.

Înainte de recordul din 2008 pentru această copertă, precedentul record pentru o copertă de revistă de benzi desenate aparţinea unui desen realizat de Enki Bilal, “Bleu Sang”, adjudecat cu 177.000 de euro, în martie 2007. La licitaţia organizată de casa Artcurial au fost prezentate circa 300 de obiecte derivate şi o colecţie de aproape 80 de albume cu Tintin, inclusiv primele ediţii ale revistelor ”Tintin au pays des Soviets” şi ”Tintin au Congo”, ambele fiind semnate “Tintin et Milou”, Herge şi prima lui soţie, Germaine Kieckens.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1878 secunde