Revoltă populară în Catalonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revoltă populară în Catalonia

Externe 03 Noiembrie 2017 / 15:29 711 accesări
Mii de catalani au ieșit joi seara pe străzi pentru a protesta împotriva arestării liderilor separatiști

Mii de catalani au ieșit joi seara pe străzi pentru a protesta împotriva arestării liderilor separatiști

Grupuri de manifestanți au întrerupt pentru scurt timp circulația pe șosele și pe o cale ferată, vineri în Catalonia, pentru a protesta față de plasarea în detenție provizorie a unor membri ai guvernului separatist destituit. Serviciul catalan de informații rutiere a anunțat pe Twitter că au existat întreruperi de circulație pe patru șosele în cursul dimineții, apoi, după o jumătate de oră, acțiunile de blocare au încetat. Serviciile feroviare din Catalonia au anunțat de asemenea ocuparea unor linii de cale ferată în gara din Sant Cugat, în apropiere de Barcelona. Un grup de manifestanți a întrerupt circulația pe bulevardul Gran Via din Barcelona, la intrarea în oraș. "Suntem pe cale să întrerupem circulația pe Gran Via", a scris pe contul său de Twitter mișcarea de tineret a extremei stângi separatiste. Anunțul era ilustrat cu o fotografie în care puteau fi văzute zeci de persoane, dintre care unele fluturau drapele separatiste. După plasarea în detenție, joi seara, a opt membri ai guvernului destituit de către Madrid, o parte dintre catalani s-au arătat indignați și o mare manifestație este prevăzută pentru duminică în Barcelona.

Aflat la Bruxelles, liderul separatist, Carles Puigdemont, a cerut eliberarea foștilor miniștri din executivul său. "Furia cu care guvernul spaniol a atacat o frumoasă naţiune europeană este scandaloasă şi ne ameninţă pe toţi. În calitate de premier legitim al Cataloniei, solicit eliberarea miniştrilor şi a vicepremierului. Solicit respect pentru toate opţiunile politice şi încetarea represiunii politice. Încarcerarea liderilor politici pentru îndeplinirea unui angajament electoral distruge principiile de bază ale democraţiei. Este o lovitură de stat înaintea alegerilor regionale din 21 decembrie. În spatele gratiilor, guvernul legitim al Cataloniei este mai valoros decât temnicerii lui mincinoşi. Vreau să le transmit susţinerea mea, a celorlalţi membri ai guvernului şi a milioane de oameni din toată lumea care asistă uluiţi la aceste evenimente foarte grave", a spus Puigdemont, în cadrul unui discurs televizat, din Belgia, avertizând că mişcarea pentru susţinerea independenţei ar trebui să fie pregătită pentru o represiune dură şi de lungă durată. "Nu numai că va trebui să rezistăm, dar va trebui să luptăm fără violenţă, cu pace şi cu respect pentru toate opiniile. Clanul furios al Articolului 155 vrea să ne trimită la închisoare. Dar vocea calmă a catalanilor este pentru libertate! Nu mai este o chestiune internă a Spaniei. Comunitatea internaţională trebuie să constate pericolele unei astfel de abordări".

Și premierul scoțian Nicola Sturgeon a condamnat încarcerarea celor opt, cerând rezolvarea pe cale pașnică a conflictului dintre Barcelona și Madrid. "Orice s-ar crede cu privire la Catalonia, este o greșeală să încarcerezi lideri aleși și acest lucru trebuie condamnat de toți democrații. Dezacordul asupra viitorului Cataloniei este politic. El ar trebui rezolvat pe cale democratică, nu plasând în detenție opozanții politici", a scris aceasta pe contul său de Twitter.12
Pagina a fost generata in 0.276 secunde