S-a stins John McCain! N-a vrut ca Trump să participe la înmormântare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a stins John McCain! N-a vrut ca Trump să participe la înmormântare

Externe 26 August 2018 / 18:04 458 accesări

Senatorul John McCain, pilot torturat în timpul Războiului din Vietnam, candidat la Casa Albă şi figură nonconformistă a politicii americane, a murit sâmbătă la vârsta de 81 de ani, ca urmare a unui cancer cerebral, comentează AFP. Biroul senatorului republican a anunţat sâmbătă seară că el a încetat din viaţă în cursul după-amiezii, înconjurat de soţia sa, Cindy, şi de familie. "La moartea sa, el a servit cu fidelitate Statele Unite ale Americii timp de 60 de ani", a declarat biroul într-un comunicat.

John McCain era sub tratament din iulie 2017 pentru un glioblastom, o formă de cancer foarte agresivă cu o rată foarte scăzută de supravieţuire. Familia sa a anunţat vineri că el a decis să întrerupă orice tratament, în faţa avansului implacabil al bolii. El a încetat din viaţă a doua zi. Imediat, reacţiile au început să apară pentru a saluta memoria acestui monument republican care a supărat cu multă lume, inclusiv din propria familie politică, însă al cărui devotament patriotic a fost recunoscut de toţi. "John şi cu mine veneam din generaţii diferite, am avut origini complet diferite şi ne-am înfruntat la cel mai înalt nivel al politicii", a declaratfostul preşedinte democrat Barack Obamacare l-a învins la prezidenţialele din 2008. "Dar am împărtăşit, în pofida diferenţelor noastre, o fidelitate faţă de ceva foarte înalt, idealurile pentru care generaţii întregi de americani şi de imigranţi s-au luptat şi s-au sacrificat", a adăugat el.

Liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, a propus ca aripa Senatului în care John McCain şi-a avut biroul să îi poarte numele. Preşedintele Donald Trump, în conflict cu senatorul republican, a scris peTwitterun scurt mesaj de condoleanţe, fără niciun cuvânt despre cariera şi viaţa acestuia. "Condoleanţele mele şi respectul meu cel mai sincer pentru familia senatorului John McCain. Inimile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi!", a scris Donald Trump.

Una din ultimele dorinţe exprimate de John McCain a fost clară: el a făcut cunoscut că nu doreşte ca locatarul de la Casa Albă să participe la înmormântarea sa. Spre deosebire de şeful statului, cei mai mulţi congresmeni şi foşti congresmeni americani au dat publicităţii un comunicat în minutele după anunţul decesului,fostul preşedinte George W. Bushsalutând de exemplu un "om de convingere profundă şi un patriot în cel mai înalt grad". Fostul preşedinte democrat Bill Clintona salutat şi el memoria lui John McCain, subliniind că, "de multe ori, el a lăsat deoparte apartenenţa partizană" pentru a servi naţiunea. Un alt democrat,Al Gore, vicepreşedinte sub Bill Clinton, s-a exprimat în acelaşi sens: "Întotdeauna l-am admirat şi respectat pe John", pentru că el căuta mereu "să găsească un teren de înţelegere, oricât de greu ar fi fost", a spus acesta. Pentru senatorul republican Lindsey Graham, "America şi Libertatea au pierdut unul dintre cei mai mari campioni ai lor". Fiica veteranului, Meghan McCain, a publicat pe contul ei deTwitterun text în care a povestit că a rămas alături de tatăl său până la final, "aşa cum a fost el cu mine la debutul meu".

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1643 secunde