Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mare sărbătoare religioasă Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște
Religie 10 Ianuarie 2019 / 16:22 359 accesări 0 comentarii

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 ianuarie. S-a născut într-un sat din ţinutul Capadociei în secolul al V-lea, într-o familie creştină. Hotărând să-şi închine viaţa slujirii lui Dumnezeu şi-a părăsit familia în timpul împăratului Marcian (450-457) şi s-a decis să meargă la Ierusalim. În drum spre Ierusalim a trecut prin Antiohia, unde l-a întâlnit pe Sfântul Simeon Stâlpnicul care, deşi nu l-a văzut niciodată, l-a chemat pe nume şi îmbrăţişându-l i-a prorocit că are să fie multora povăţuitor spre mântuire. Ajuns la Ierusalim a intrat într-o mănăstire unde trăia în mare asceză, pentru a se putea apropia de Dumnezeu. În timp s-a retras într-o peşteră apropiată de Betleem, fiind urmat treptat de numeroşi ucenici. Datorită faptului că numărul celor care au venit să-şi închine viaţa lui Hristos, lăsându-se povăţuiţi de Sfântul Teodosie, a crescut peste măsură, în anul 465, acesta a întemeiat o mare mănăstire cenobitică (monahismul cenobitic, de chinovie sau de obşte, este o tradiţie monahală caracterizată prin viaţa în comun a călugărilor) între Mar Saba şi Betleem.

Rigurozitatea normelor de convieţuire în mănăstire precum şi priceperea cu care erau toate organizate au justificat numele ce i s-a dat Sfântului Teodosie: "începătorul vieţii călugăreşti de obşte". A murit în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2055 secunde