Stelian Ion: Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie s-a dovedit ineficientă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stelian Ion: Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie s-a dovedit ineficientă

Justiție 18 Martie 2021 / 18:47 3065 accesări

Proiectul de desființare a Secției Speciale a primit aviz favorabil în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

După câţiva ani de zile, am putut face bilanţul şi vedem că am avut dreptate: SIIJ, înfiinţată pe unei justificări întinse pe trei rânduri, s-a dovedit ineficientă!
Inseşi bazele ei, de structură unică, centrală, au fost fundamental greşite. A fost doar un instrument folosit ca să-i intimideze pe magistraţi. Parchetelor – DNA, DIICOT sau Parchetul General, după competenţe - le vor reveni dosarele care-i privesc pe magistraţi.
Restabilim echilibrul în sistemul de justiţie, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare",a declarat Stelian Ion.

Forma raportului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, cu mai multe amendamente, nu este cea agreată în coaliţia de guvernare, dar s-a intrat "în linie dreaptă"

"În primul rând, observăm că suntem în linie dreaptă cu desfiinţarea Secţiei speciale. Am promis că vom desfiinţa Secţia specială, Secţia specială va fi desfiinţată. (...) Cel mai bun proiect era cel trimis de Guvern, cel susţinut de Guvern, de premierul Florin Cîţu şi trimis către Parlament. În Parlament legile trec cu majoritate.

În Alianţă nu a fost agreată această variantă şi nu ar fi trecut, regret, din pricina faptului că UDMR-ul a spus şi astăzi explicit, în şedinţă, solicita garanţii suplimentare pentru magistraţi, garanţii pe care eu personal nu le-am considerat utile şi nici binevenite. De asemenea, foarte mulţi magistraţi nu le-au solicitat.

Însă, punând în balanţă opţiunile pe care le avem în prezent, consider că este foarte important să fie desfiinţată această Secţie specială", a declarat Stelian Ion, la Parlament, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, care a votat în favoarea desfiinţării SIIJ.

El a adăugat că, în forma actuală, există un fel de imunitate mult mai redusăpentru magistraţi faţă de forma iniţială a proiectului, care se limitează doar la unele infracţiuni.

"Va rămâne în responsabilitatea CSM, a secţiei pentru judecători şi procurori din CSM, să gestioneze cu foarte mare responsabilitate acest instrument, pentru că trebuie să vedem ce s-a întâmplat în Parlament. Parlamentul şi politicienii au avut, de-a lungul timpului, foarte mult de suferit ca imagine din pricina folosirii imunităţii ca paravan. Lucrul ăsta sper eu să nu se întâmple în cazul magistraţilor, însă ce avem acum, avem o respectare a angajamentelor pe care ni le-am asumat", a explicat ministrul.



Ştiri recomandate

12