Top 10 ţări unde este cel mai uşor să te droghezi. Pe ce loc se află România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bloomberg Vice Index

Top 10 ţări unde este cel mai uşor să te droghezi. Pe ce loc se află România

Lifestyle 24 Februarie 2019 / 17:10 5647 accesări

Un studiu care se referă doar la indici economici şi nu discută despre moralitate sau legalitate arată că România se află pe locul 47 în clasamentul celor mai accesibile 50 de pieţe. Studiul este realizat de Bloomberg Global Vice Index, o analiză anuală a costului drogurilor, potrivit mediafax. Indicele urmăreşte preţul unui „coş al viciilor” alcătuit din patru grupuri generice de droguri: opioide, cocaină, canabis şi stimulatoare de tip amfetamină. Americanii ar trebui să plătească 846 dolari pentru un "coş al viciilor", al treilea cel mai mare preţ din lume, după Noua Zeelandă şi Australia.

În România, coşul costă 193 de dolari, dar venitul mediu săptămânal este de doar 234 de dolari, în timp ce în SUA venitul săptămânal mediu este de 1.202 dolari.

Studiul, spun realzatorii, este doar un indicator economic şi nu discută probleme de moralitate sau legalitate. Marijuana, cocaina şi heroina sunt permise pentru uz recreativ sau medical în diferite formate şi jurisdicţii, în întreaga lume. Indicatorul măsoară, de asemenea, raportul cu veniturilor medii (pe baza datelor Fondului Monetar Internaţional). În S.U.A., de exemplu, valoarea este de 70%, aproape dublă faţă de nivelul Canadei învecinate, unde coşul costă puţin mai mult de 300 de dolari, aproximativ la fel ca în jumătatea lumii din Hong Kong.

În România, raportul este 82,1%, peste cel din Bulgaria (locul 46, 79%, costul coşului 138 de dolari, venitul săptămânal de 175 de dolari). Ungaria ocupă locul 36, cu un raport de 47,1% între costul coşului de droguri de 145 de dolari şi venitul de 308 dolari.

În Luxemburg, drogurile sunt cele mai accesibile (locul 1, cu preţul coşului de 197 de dolari şi venituri de 2.191 dolari), urmat de Olanda, cu cel mai ieftin coş, de 93 de dolari şi venituri de 1.018 dolari pe săptămână.

Topul 10 al ţărilor în care este cel mai uşor să te droghezi este completat de Uruguay, Costa Rica, Chile, Norvegia, Elveţia, Franţa, Germania şi Islanda.

Taguri articol


12