Trump face pe Baba Vanga! Pacea în Siria vine imediat şi terorismul va dispărea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Off!

Trump face pe Baba Vanga! Pacea în Siria vine imediat şi terorismul va dispărea!

Externe 22 Octombrie 2017 / 16:45 564 accesări

Cuvintele mari nu ne costă nimic, iar teatrul de război care a devenit Siria de prea mult timp nu pare a se încheia prea curând. Liderul SUA, Donald Trump, este însă de altă părere şi ignoră complet toate eforturile făcute până acum de întreaga Europă şi de alte forţe internaţionale. Pentru el, factorul Geneva şi cele şapte runde de negocieri ale specialiştilor pe tema păcii din Siria nu înseamnă nimic. El este convins, fără a da detalii, desigur, că, dacă SUA se implică în tratativele diplomatice, pacea se va pogorî instantaneu peste Siria. Trump a apreciat că, odată cu implicarea diplomatică a Statelor Unite, se va deschide o eră de tranziție spre pace în Siria. „Odată cu eliberarea capitalei DAESH, precum și a celei mai mari părți a teritoriului său, sfârșitul califatului DAESH este aproape", a estimat Trump într-un comunicat difuzat sâmbătă seara de Casa Albă.

Această victorie a alianței dominate de kurzi, aliați ai Washingtonului, anunță "o nouă fază" în Siria, a adăugat președintele SUA.

În urma numeroaselor ofensive, militanții înarmați ai grupării DAESH s-au repliat în ultimele lor fortărețe în Siria, pe fondul prăbușirii "califatului" lor proclamat în zonele cucerite în 2014 în Irak și Siria. "Vom evolua rapid spre o nouă fază în care vom sprijini forțele de securitate locale, vom face să scadă violența în Siria și vom pune în aplicare condițiile pentru o pace durabilă pentru ca teroriștii să nu mai poată să revină ca să amenințe securitatea noastră comună", subliniază Donald Trump în comunicat. "Împreună cu aliații și prietenii noștri, vom sprijini negocierile diplomatice care vor pune capăt violenței, vor permite revenirea refugiaților la casele lor în condiții de securitate și vor conduce la o tranziție politică" în Siria, mai spune el.

Trump nu menționează însă ce soartă prevede Washingtonul pentru președintele sirian, Bashar al-Assad, și nici ce influență ar putea avea Moscova în aceste negocieri, două probleme care au dus la blocajul discuțiilor precedente. În timp ce capitalele europene cer plecarea lui Al-Assad, Donald Trump insistă ca procesul de tranziție politică să "respecte voința poporului sirian".

Șapte runde de negocieri la Geneva cu privire la viitorul politic al Siriei nu au ajuns la niciun rezultat. În paralel, un al doilea proces de negocieri desfășurat la Astana, în Kazahstan, sub egida Rusiei, Iranului și Turciei, a definit zonele de "dezescaladare" sub influențe străine și a permis o reducere semnificativă a violenței. "Eliberarea Raqqa este o etapă crucială în lupta globală împotriva Statului Islamic", a salutat vineri secretarul de stat american, Rex Tillerson, aflat în prezent într-o vizită în Peninsula Arabică. Dar "pierderea Raqqa (de către DAESH) nu înseamnă că lupta noastră împotriva acestuia s-a terminat", a avertizat Tillerson. "Coaliția globală va continua să se bazeze pe toate elementele puterii naționale - militară, de informații, diplomatică, economică, forțe de ordine - și pe puterea comunităților noastre până când toți sirienii vor fi eliberați de brutalitatea DAESH și vom fi siguri că acesta nu va mai putea să exporte teroarea în lume", a subliniat secretarul de stat american.

Taguri articol


12