Turcia dorește să țină cont de îngrijorările NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sisteme antirachetă S-400 ruseşti

Turcia dorește să țină cont de îngrijorările NATO

Externe 19 Aprilie 2019 / 16:04 574 accesări

Turcia a afirmat vineri că înţelege îngrijorările aliaţilor săi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu privire la achiziţionarea de sisteme de apărare antirachetă ruse S-400 de către Ankara, achiziţie care a tensionat puternic relaţiile sale cu SUA, informează AFP potrivit Agerpres. "Trebuie să ţinem cont de îngrijorările NATO. A spune că Turcia nu ţine cont de ele este fals", a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara. Cavusoglu s-a referit la cumpărarea de către ţara sa a unor sisteme de apărare antiaeriană S-400 care ar urma să fie livrate Turciei vara aceasta, în pofida unei puternice opoziţii din partea SUA.

Washingtonul a somat Turcia să aleagă între sistemele antirachetă ruse şi avioane de vânătoare americane F-35, din care Turcia dorea de asemenea să cumpere 100 de unităţi. SUA şi-au suspendat la începutul lui aprilie livrările de echipamente terestre legate de utilizarea F-35, aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, printre care cele de apărare antirachetă. Washingtonul se teme că tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 ar putea servi la colectarea de date tehnologice de pe avioanele militare ale NATO, din care Turcia face parte, şi că astfel Rusia ar putea avea acces la ele. "Nu găsim credibile acuzaţiile conform cărora S-400 ar putea penetra sistemele F-35 dacă vor fi desfăşurate în Turcia", a declarat Cavusoglu, amintind că Ankara a propus punerea în funcţiune a unui grup de lucru pentru a studia îngrijorările Washingtonului. "Nici până la această oră nu am primit un răspuns din partea SUA, însă NATO a primit pozitiv propunerea noastră", a afirmat el. În condiţiile în care se profilează spectrul sancţiunilor americane potenţial devastatoare pentru fragila economie turcă, Ankara pare preocupată să găsească o ieşire din această problemă care afectează puternic relaţiile sale cu Washingtonul.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, şi ministrul de finanţe al Turciei, Berat Albayark, care este şi ginerele lui Erdogan, au întreprins săptămâna aceasta o deplasare la Washington.

Potrivit mass-media, sunt luate în calcul mai multe ipoteze, printre care neactivarea S-400 după livrarea în Turcia sau transferarea bateriilor ruse într-o ţară terţă12