Turcia vrea coaliție sau anticipate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mesaj pentru politicieni

Turcia vrea coaliție sau anticipate

Externe 09 Iunie 2015 / 00:00 677 accesări

Alegătorii turci au pus capăt, duminică, majorităţii absolute de care dispunea AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare) de 13 ani, ţara părând să intre în era coaliţiilor. Islamo-conservatorii au pierdut nouă puncte procentuale şi 68 de fotolii în raport cu pecedentele alegeri. Cel mai mare câştigător al acestui scrutin rămâne partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului), care a câştigat 13% din voturi. HDP nu a fost ales doar de kurzi, ci şi de patru grupuri ale opoziţiei. Astfel, mesajul alegătorilor pare să fie acela că ei vor ca politica kurdă să ocupe un loc legitim pe scena naţională.

Alegerile legislative din Turcia au transmis mai multe mesaje clasei politice, între care solicitarea ca problema kurdă să fie tratată în Parlament, iar partidele să formeze o coaliţie, comentează Euronews. Un alt rezultat primordial al acestor alegeri este că cetăţenii au rezistat apelului şefului statului, hotărât să modifice Constituţia ţării pentru instituirea unui regim prezidenţial. Pentru aceasta, AKP ar fi avut nevoie de o majoritate de două treimi, dar partidul nu mai dispune de majoritatea absolută. Prin urmare, islamo-conservatorii nu pot nici măcar să guverneze singuri. Alegătorii le-au impus să formeze o coaliţie. AKP rămâne însă principalul partid politic din Turcia, fără îndoială, din cauza dezvoltării economice şi a reformelor salutate de o mare parte a populaţiei.

Ceea ce trebuie probabil reţinut din aceste alegeri legislative este că naţiunea turcă a dat mai multe mesaje clare. Cel mai important este că fie partidele politice se reunesc în jurul mesei şi formează o coaliţie guvernamentală, fie Ankara va trebui să convoace alegeri anticipate.

BUCURIA KURZILOR Kurzii din Turcia au celebrat, duminică, în fieful lor din sud-estul ţării, cu focuri de artificii şi un concert de claxoane, rezultatele obţinute de partidul lor la alegerile legislative. Aceste scene de bucurie au avut loc la doar două zile după un atentat cu bombă care a provocat moartea a două persoane şi rănirea altor aproximativ 100 în rândul susţinătorilor HDP veniţi să asiste la un miting al liderului lor, Selahattin Demirtas.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1616 secunde