Un Airbus A320 s-a prăbușit în Franța: 150 de morți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zi neagră pentru Lufthansa

Un Airbus A320 s-a prăbușit în Franța: 150 de morți

Eveniment 25 Martie 2015 / 00:00 2393 accesări

Un avion Airbus A320 al companiei Germanwings, filiala low-cost a societăţii Lufthansa, care circula de la Barcelona către Dusseldorf cu 150 de persoane la bord - 144 de pasageri și șase membri ai echipajului, s-a prăbuşit ieri în regiunea Barcelonnette din sudul Franţei. Avionul decolase de la Barcelona la ora 10.01 şi urma să ajungă la Dusseldorf, în nordul Germaniei, însă a dispărut de pe ecranele radarelor în jurul orei 11.15. Aparatul de zbor s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă, în apropierea localităţii Prads-Haute-Bléone (Alpes-de-Haute-Provence). Secretarul de stat francez pentru Transporturi, Alain Vidalies, a declarat că nu există supravieţuitori. ”A fost înregistrat un apel de ajutor la ora 10.47, care arăta că avionul era la aproximativ 1.500 de metri altitudine, într-o situaţie anormală”, a mai declarat Alain Vidalies, precizând că prăbuşirea a avut loc la scurt timp după acest semnal. ”Deocamdată nu ştim ce s-a întâmplat cu zborul 4U 9525”, a precizat, la rândul său, patronul societăţii Lufthansa. ”Cea mai profundă compasiune pentru familiile şi prietenii pasagerilor şi ai echipajului. Dacă temerile noastre se adeveresc, este o zi neagră pentru Lufthansa”, a adăugat Carsten Spohr. În urma accidentului aviatic, companiile Germanwings şi Lufthansa şi-au schimbat culoarea logo-ului pe Twitter, în negru/gri, și au creat o linie telefonică specială pentru rudele victimelor - 0800 11 33 55 77.

Elicopterele trimise în zona în care s-a prăbuşit avionul au reperat epava şi câteva cadavre în jurul acesteia, într-o zonă inaccesibilă pe cale rutieră, deoarece unele drumuri sunt înzăpezite, a anunţat Alain Vidalies. Postul de televiziune cu profil meteorologic Chaine Meteo a precizat că ieri dimineaţă se înregistrau condiţii meteorologice bune în Alpi. Avionul ar fi traversat totuşi o zonă de instabilitate atmosferică în Mediterana. Un pilot al companiei Air France a declarat că nu a fost fum şi niciun zgomot nu a fost auzit de oamenii aflaţi în zona prăbuşirii. Jandarmeria i-a sfătuit pe locuitorii din zonă să nu se apropie de locul prăbuşirii, pentru a nu bloca drumurile.

NU E ACT TERORIST Oficiali germani din domeniul securităţii au declarat că, potrivit primelor dovezi, prăbuşirea avionului Germanwings în sudul Franţei nu este un act de terorism. 67 de germani, printre care 16 elevi și doi profesori se aflau la bord. Elevii mergeau în Spania pentru un schimb de experiență cu o școală spaniolă. Acesta este ultimul bilanţ oferit de conducerea companiei Germanwings.

CELULĂ DE CRIZĂ LA MAE Misiunile diplomatice române din Spania, Franța şi Germania au iniţiat demersuri în regim de urgenţă pe lângă autorităţile acestor ţări pentru a verifica dacă pe lista de pasageri a avionului Germanwings prăbuşit ieri se află şi cetăţeni români. În urma producerii incidentului, MAE a dispus activarea Celulei de Criză, prin intermediul căreia este gestionată activitatea tuturor misiunilor diplomatice române implicate în obținerea informațiilor. Premierul Victor Ponta s-a declarat șocat de vestea accidentului aviatic din Franța și a afirmat că gândurile sale merg către familiile și apropiații victimelor tragediei.    

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a declarat că printre victimele accidentului aviatic se află numeroşi cetăţeni spanioli, dar şi germani şi turci. Regele Spaniei, care se afla într-o vizită în Franţa, s-a întâlnit cu preşedintele francez, Francois Hollande, și a discutat despre prăbuşirea avionului Germanwings. La rândul său, Francois Hollande a declarat că ”nu ar exista victime franceze, dar fără o certitudine totală”. Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a anulat toate întâlnirile, pentru a urmări situaţia privind accidentul aviatic din sudul Franţei. Merkel, care a discutat la telefon cu Hollande şi cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, s-a declarat profund şocată de prăbuşirea avionului german.

Avionul Airbus A320 care s-a prăbuşit în sudul Franţei a fost dat în folosinţă la 29 noiembrie 1990. Prin urmare, era destul de vechi comparativ cu vârsta medie de nouă ani a flotei Lufthansa. Acesta este primul accident care implică un avion al companiei Germanwings, filiala low-cost a Lufthansa. Pentru compania-mamă este însă al treilea accident de acest tip. În 1993, Lufthansa a pierdut un avion Airbus A320 în Polonia. Accidentul de ieri este cel mai grav produs pe teritoriul francez din 2000 încoace. Anterior, prăbuşirea unui avion Concorde la Gonesse, în 25 iulie 2000, s-a soldat cu 113 morţi. Acesta este al patrulea A320 prăbuşit în Franţa. Ultimul a fost în noiembrie 2008, un A320 al XL Airways, care s-a scufundat în mare. În 1992, prăbuşirea unui A320 în apropiere de Strasbourg a provocat moartea a 87 de persoane. În plus, A320 este modelul Airbus cel mai vândut, în peste 5.000 de exemplare şi tot atâtea comenzi încă neonorate. De la darea sa în funcţiune, în 1998, 22 de avioane A320 s-au prăbuşit în întreaga lume. Ultimul era un A320 al AirAsia, la începutul anului. Acesta este şi avionul cel mai folosit de companiile low cost.12