Universităţile din Europa şi SUA caută studenți români la târgul RIUF

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Universităţile din Europa şi SUA caută studenți români la târgul RIUF
Educație 18 Martie 2017 / 16:08 872 accesări 0 comentarii

Romanian International University Fair (RIUF) a adunat peste 100 de universități și instituții de învățământ din 15 țări la cel mai mare târg educațional din Europa de Est, unde toți cei interesați pot afla informații despre cele peste 7.000 de programe de licență, master și doctorat.

Cele mai renumite universități din Marea Britanie, Olanda, Franța, Elveția, Danemarca, Bulgaria, Austria, Belgia, Germania, Italia sau Statele Unite ale Amercii au venit în România, la târgul RIUF, pentru a-și prezenta oferta pentru viitorul an universitar. Sunt peste 7.000 de programe de licență, master și doctorat în domenii precum business și management, IT, computer science, arte și design drept, managament în industria hotelieră și turism, matematică, fizică sau medicină.

"Aproape jumătate dintre universitățile de stat din Marea Britanie sunt aici pentru că studenții români sunt printre cei mai buni. Avem și primele șapte universități din Olanda prezente, multe pentru prima dată în România. Anual, peste 4.500 de elevi și studenți pleacă la studii în strănătate, un număr care este în creștere. Studenții români preferă să plece pentru că vor o educație mai bună, vor să-și lărgească orizonturile, să cunoască alte culturi. Pleacă în strănătate pentru că, în timpul studiilor, pot avea internship-uri în companii, tot ce învață este foarte aplicat și au acces la profesionaliști", a declarat pentru Mediafax, Vladimir Deliu, organizator RIUF.

În ciuda Brexit-ului, Marea Britanie rămâne în topul preferințelor elevilor și studenților români, fie pentru universitățile de renume de acolo, fie pentru împrumul guvernamental pe care îl pot obține de la statul britanic pentru acoperirea studiilor. Acest împrumut trebuie returnat de către student în momentul în care intră pe piața muncii.

"University of Bristol le oferă studenților o experiență unică, le oferă șansa să fie cineva important în viitor. În general, la toate domeniile de inginerie, te învață cum să te descurci, astfel încât după terminarea studiilor să poți să te angajezi cu ușurință. În general, studenții noștri români sunt la computer science, foarte mulți pe ramura de inginerie, dar ușor, ușor creștem și pe domeniul de drept, de exemplu. Cursurile nu durează ca la noi câte 12 ore pe zi, sunt doar patru, cinci ore pe zi și atunci, studentul poate să își ia și un job part-time dacă dorește să își rotunjească veniturile. Studenții români nu prea se întorc în țară. În momentul de față suntem 70 de studenți și doar doi au decis să revină în România, după terminarea facultății", a explicat pentru Mediafax, Andrei Șomănescu, student și reprezentant University of Bristol.

A doua destinație preferată de elevii și studenții români este Olanda unde universitățile sunt renumite, la nivel mondial, pentru programele foarte bune de business, economie și management.

"Cel mai important program al nostru este domeniul afacerilor internaționale și prin el le oferim studenților români cursuri și experiență internațională. Studenții noștri au șansa de a participa la internship-uri în străinătate și de programe de schimb de experiență pentru că noi colaborăm cu 150 de universități din toată lumea și din cei patru ani de studii, un an și jumătate îl pot face la una dintre aceste universități. Studenții români sunt poligloți și atunci caută programele noastre în diferite limbi, fie engleză sau germană. Profesorii de la universitatea noastră sunt foarte încântați de studenții români pentru că au o capacitate de învățare foarte mare și se fac remarcați imediat", a precizat pentru Mediafax Hyam Falconi, reprezentant Rotterdam Business School din Olanda.

În momentul de față sunt peste 36.000 de studenți români la universitățile din toată lumea și, anual, numărul lor crește. Mulți dintre elevi sunt chiar îndemnați de părinți să meargă la studii în străinătate.

"De anul trecut vânez universitățile străine pentru că vreau neapărat să studiez în Anglia, Olanda sau Danemarca. M-ar intersa un program de economie sau business pentru că îmi doresc, la un moment dat, să îmi deschid o afacere. Nu știu dacă voi reuși în România, cu toate că mi-aș dori. La noi în țară totul este mai dificil", a spus Andrada, o tânără de 18 ani.

"Nu sunt încă hotărât dacă să plec sau nu la vreo universitate de afară. Și ale noastre sunt foarte bune, dar părinții mei și-ar dori să studiez IT sau computer science în Anglia. Difernța e că acolo aș avea mai multe șanse de angajare, la sfârșitul studiior", a explicat Mihai, de 17 ani.

"Încă nu știu exact ce facultate vreau sa fac, dar sigur voi rămâne în țară. Vreau mai întâi să scap de bacalaureat și apoi, probabil, să mă îndrept spre limbi străine sau comunicare. Nu cred că este nevoie să studiezi în afară pentru a deveni un profesionist pe domeniul tău. Trebuie să îți dai foarte mult interesul", a spus Bianca, o tânără de 18 ani.

Şi universitățile din România şi-au prezentat oferta educaţională la RIUF, îndemnându-i pe tineri să-și continue studiile în țară.

"Avem 21 de facultăți cu peste 500 de specilizări și un elev care dorește să devină student al Universității Babeș-Bolyai poate opta pentru cursuri în limba germană, maghiară, franceză sau engleză. Studenții se pot înscrie la programul Erasmus. Avem parteneriate foarte bune cu universități nu doar din Europa, ci și din Asia și America. Parteneriatele funcționează în ambele sensuri, adică, trimitem afară, foarte mulți studenți și primim foarte mulți studenți străini", a declarat pentru Mediafax, Corina Rotar, reprezentant Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Romanian International University Fair(RIUF) este la a XX-a ediție și de 12 ani, peste 200.000 de vizitatori au venit în căutatea celei mai bune universități. Sâmbătă și duminică, RIUF are loc la Sala Palatului din București, pe 21 martie, va fi în Cluj-Napoca, iar pe 23 martie, în Brașov.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2178 secunde