Zece marinari naufragiaţi au fost salvați de o navă comandată de un român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zece marinari naufragiaţi au fost salvați de o navă comandată de un român

Eveniment 26 Decembrie 2020 / 09:53 592 accesări
Foto: facebook, Sindicatul Liber al Navigatorilor 

Foto: facebook, Sindicatul Liber al Navigatorilor 

Echipajul format din 8 filipinezi şi 2 chinezi au reuşit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a transmis că nava JPO PISCES sub pavilion Liberia sub comanda românului Constantin Dinu, aflându-se în marș din Singapore spre China, a fost contactată pe data de 22.12.2020 ora 01:02 LT (17.02 UTC) prin Avertismentul de Navigație 447 primit prin Navtex de la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare și salvare pe mare) pentru a participa la operațiunile de căutare și salvare a echipajului navei Dong Yang, echipaj care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul format din 8 filipinezi și 2 chinezi au reușit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare.

În urma apelului, pe lânga nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operațiune și alte două nave, Nordic Bulker și Al Samrya.

După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de românul Constantin Dinu a reușit găsirea plutei de salvare cu cei 10 naufragiați care erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune. Operațiunea de preluare a celor 10 navigatori care abandonase nava Dong Yang s-a desfăsurat cu greutate din cauza vântului puternic și mării agitate ( în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare) . Cu multă responsabilitate și pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reușit să îi îmbarce pe toți cei 10 navigatori în siguranță și să le dea ajutorul și monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian(China) pentru descărcare și debarcarea celor salvați.

Cam în acelasi timp, acum 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânar ofiter, se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre(Spania) cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind dați dispăruți și unul fiind găsit înecat.

Întâmplător sau nu, în jurul aceleiași date, dar cu 31 de ani mai târziu, același Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morți. Există și minuni de Crăciun iar comandantul român alături de echipajul său a dat dovadă de o pregatire profesională ireproșabilă, i-au găsit în timp util și i-au salvat pe cei 10 naufragiați de pe nava Dong Yang după ce căutarile celorlalte nave eșuaseră.12
Pagina a fost generata in 0.1625 secunde